» » » Які є зірки?

Які є зірки?

Які є зірки?

Пристрій навколишнього світу здавна цікавило людини. З найдавніших часів і до наших днів невід`ємною частиною науки вважається вивчення Всесвіту, в якій загадковими і не кінця вивченими об`єктами є зірки. Питання про походження зірок, їх відстані від Землі, температурі, масі і безлічі інших фізичних і астрономічних параметрів завжди були обговорюваними у астрономів всіх часів. З кожним новим відкриттям вчені розширювали свої поняття і уявлення про будову Космосу.

До того як були винайдені складні прилади і пристрої для пошуку відповідей в просторах Всесвіту, люди мали лише досить поверхневе уявлення про те, які бувають зірки. Але з кожним роком все ближче і ближче людство підбирається до розгадки про будову світу і Всесвіту. Вже давно за допомогою величезних радіотелескопів і надчутливої апаратури було встановлено, які є зірки в різноманітних галактиках, як вони розрізняються за кольором, температурі, фізичним і хімічним властивостям. Також не так давно вчені розкрили таємницю існування нейтронних зірок, пульсарів, квазарів, наднових зірок, цефеїд. У нашій статті ми спробуємо розповісти вам про те, які бувають зірки відповідно до різноманітними параметрами.

температура

Температура зірок - це один з найбільш вагомих відмінних ознак, за яким ці небесні тіла класифікують. Отже, по температурі розрізняють:

  • Червоні зірки або, як ще їх називають, «холодні». Вони мають температуру поверхні до 3 тисяч градусів, що приблизно дорівнює температурі вольтової дуги.
  • Жовті зірки, до яких відноситься і наше світило Сонце, досягають температури 6 тисяч градусів.
  • Білі зірки можуть досягати температури від 10 до 20 тисяч градусів.
  • Блакитні - найспекотніші зірки, вони можуть мати температуру більше 30 тисяч градусів, а іноді відмітка досягає і 100 тисяч градусів.

Але за цим параметром характеризуються тільки поверхні зірок. Усередині ж, в самому серці світил відбуваються термоядерні реакції, які, за підрахунками вчених, можуть розжарити ядра даних небесних тіл до 20 мільйонів градусів. Але інструментально виміряти цю цифру не представляється реальним. Хоч зірки і разжарени до таких температур, тепло, котре йде ними, досягає нашої планети в настільки малій кількості, що якби ми збирали тепло, котре йде, наприклад, зіркою Бетельгейзе, двометрової лінзою, то енергії вистачило б на нагрів наперстка води всього лише на пару градусів.

Ось які є зірки по співвідношенню температур. Тепер розглянемо ці небесні тіла по співвідношенню розмірів.

Розміри



У світі зірок вчені розрізняють карликів і гігантів. Визначити розмір представляється можливим завдяки фізичним законам, за якими можна розрахувати повну енергію, що виділяється одним квадратним сантиметром поверхні тіла. Даний показник пропорційний четвертого ступеня температури небесного об`єкта. Наступні розрахунки дозволять отримати величину поверхні тіла, а потім, вважаючи зірку сферою, можна без особливих зусиль обчислити її діаметр.

У сузір`ї Цефея знаходиться зірка під назвою VV. Її розмір - найбільший серед всіх відомих науці зірок. Вона крупніше нашого Сонця приблизно в 1100 разів. Хоча існують зірки, розмір яких набагато менше Сонця. Це зірки, іменовані карликами. Дрібні і великі зірки червоного кольору вважаються холодними. Зірки, які мають ще більш менший розмір, називаються білими карликами. Їх розміри порівнянні з розмірами планет. Вони можуть бути навіть меншими, ніж наша Земля. Прикладом такого карлика є один з супутників Сіріуса. При відносно невеликому розмірі його маса досягає маси Сонця. Причина криється у великій щільності тіла, яка може перевищувати щільність води в десятки тисяч разів. На нашій планеті такі речовини не зустрічаються, але атоми елементів щодо схожі. Висока щільність речовини білих карликів пов`язана з дією надвисоких температур і колосального тиску на ядра і електрони атомів в серце зірки.

яскравість



Які бувають зірки за яскравістю? Також зірки різняться за ступенем блиску і яскравості. Наскільки яскраво в небі горить зірка, залежить не тільки від її справжньої світності, але і від того відстані, що відокремлює нас від неї. Якщо враховувати відстані, яскравість зірок може варіюватися в досить широкому діапазоні: від однієї тисячної яскравості Сонця до яскравості в E мільйона Сонць. Яскравість цих небесних світил пропорційна їх масі. Та кількість речовини, яка міститься в певній зірці, як раз і визначає її блиск і колір.

незвичайні зірки

Серед величезної кількості зірок не тільки нашої галактики, але і всьому Всесвіті, вчені виділяють також і особливі види цих світил. Зірки, що володіють маленьким розміром і сверхмассой, зірки з незвичайно сильною яскравістю, зірки, які поглинають собі подібних. Так які бувають зірки по їх особливості будови?

Цефеїди. Відособленість зірок неможливо назвати правилом. Іноді ці небесні тіла можуть утворювати пари. Такі зірки називаються подвійними або цефеидами. Вони обертаються навколо одного центру ваги під впливом сил власного тяжіння.

Нейтронні зірки - астрономічні тіла, один з кінцевих продуктів зоряної еволюції. Складаються з серцевини нейтронного речовини і кори виродженого речовини, переважно що складається з ядер нікелю і заліза. Нейтронні зірки розміром всього 20-30 кілометрів в діаметрі, але при цьому їх маса може досягати порядку 1.44 Сонячних мас, що пов`язано з великою щільністю речовини, що утворює дані зірки. 1 кубічний сантиметр речовини нейтронної зірки може важити близько мільярда тонн. Крім таких великих мас, нейтронні зірки мають сильним магнітним полем, в тисячі разів сильнішим, ніж Земне. Також нейтронні зірки дуже швидко обертаються навколо своєї осі, до 3 разів на секунду.

Квазари - одні з найяскравіших астрономічних об`єктів у всьому Всесвіті, потужність їх випромінювання часом в сотні разів перевищує загальну потужність зірок цілої галактики. Квазари називають маяками Всесвіту, оскільки їх розрізняють з великої відстані - близько 10 млрд. Світлових років. Також по їх спектру випромінювання вчені досліджують загадки зародження галактик.

Наднова зірка - це зірка, яка закінчила свій еволюційний цикл катастрофічним вибуховим процесом. Дані зірки мають колосальну яскравість, іноді перевищує яскравість їх рідних галактик. У зв`язку з цим наднові зірки можна реєструвати з досить далеких відстаней.

Але наука не зупиняється на місці, з кожним новим відкриттям люди все більше дізнаються про Всесвіт і її загадках. Через кілька десятків років астрономи будуть знати точно, які бувають зірки, досі невідомі науці.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!