» » » Чому зірки падають?

Чому зірки падають?

Чому зірки падають?

Іноді ночами можна побачити, як з неба падає зірка. Кажуть, що якщо побачив падаючу зірку, потрібно швидко загадати бажання, і тоді воно неодмінно здійсниться.

Падають чи зірки

На щастя, на самому ділі це падають зовсім не зірки, а то було б шкода! Але тоді що ж це проноситься по нічному небу так стрімко? Виявляється, це маленькі космічні камені, що летять через атмосферу Землі. Підлітаючи занадто близько до нашої планети, космічний камінь стикається з повітряною оболонкою. Від тертя він так сильно нагрівається, що починає світитися так само яскраво, як справжнісінька зірочка. Незабаром, не долетівши до Землі, він згорає і гасне. Це чудо природи називається метеор. Якщо частка метеора долітає до поверхні Землі, то її звуть метеоритом. Найяскравіші метеори називаються болідами.

Тільки уяви! За одну лише добу в атмосферу Землі входять сотні мільйонів метеорів масою в тисячі тонн! А крім цього ще 100 тонн частинок пилу. Але вони такі маленькі, що їх не видно.

Зоряний дощ

Бувають такі ночі, коли дивишся в небо, щоб побачити падаючу зірку, і бачиш не одну, а безліч яскравих точок. Вони проносяться і гаснуть. Чому зірки падають сьогодні так часто? Справа в тому, що в ці ночі через атмосферу пролітають кілька десятків тисяч метеорів на годину! Називається це «метеорний потік». Або ще можна сказати, зоряний дощ.



Звідки ж йде "зоряний дощ"? Ми бачимо метеорні потоки, коли Земля пролітає через скупчення частинок, що утворилися при руйнуванні комети. Тому що, коли комета підлітає до Сонця і нагрівається, вона втрачає речовину. Протягом декількох століть сили тяжіння планет сформували з цих частинок витягнутий слід, що повторює траєкторію орбіти комети. Астрономи виділяють кілька десятків таких метеорних потоків. Деякі з них виникають щорічно і можуть тривати кілька годин, інші тривають декількох тижнів. Наприклад, коли Земля щороку в серпні перетинає потік із залишків комети Свіфта-Туттля, ми спостерігаємо метеорний потік Персеїд.

Коли зірки падають в серпні цілою зграєю - це одне з найбільш приголомшливих астрономічних явищ. Зоряний дощ складається з найдрібніших частинок потоку. Ці частинки в основному розміром з піщинку. Спочатку дуже інтенсивний, "зорепад" мало-помалу слабшає. Інтенсивність потоку Персеїди знижується з кожним роком, тепер вона на багато нижче, ніж ще двадцять років тому.

Чи потрібен телескоп

Збираючись поспостерігати серпневий зорепад, не шкодуй про відсутність потужного телескопа. Адже, на думку фахівців, це астрономічне явище виглядає на багато краще й багатше, коли спостерігаєш його неозброєним поглядом. А телескопи мають недостатньо великий візуальний охоплення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!