» » » Що таке галактика?

Що таке галактика?

Що таке галактика?

Зоряне небо завжди притягувало погляди людей своєю красою. Довгі століття вважалося, що крім зірок на ньому нічого немає, і дивною білої смуги під назвою Чумацький Шлях, що простягнувся від горизонту до горизонту. І ця смуга породила набагато більше теорій, ніж будь-яка звичайна зірка. Лише в XVII столітті Галілео Галілей зміг побачити, що Чумацький Шлях - не що інше, як гігантське скупчення зірок. Тепер ми називаємо його Галактикою. Але, що таке галактика, визначення якої знають далеко не всі?

Що таке галактика за визначенням?

Галактика - це величезна систему із зірок, яка має загальний центр мас, що знаходиться зазвичай в її центрі. Це означає, що всі зірки в цій системі пов`язані своєю гравітацією і обертаються по орбітах навколо цього центру. Пристрій галактики можна порівняти з нашою Сонячною системою, в якій Сонце є центром, а всі планети обертаються навколо нього. Тільки в галактиці все відстані набагато більше, а замість планет - справжні зірки, часом набагато більше нашого Сонця. Кількість зірок в одній галактиці величезна - від сотень тисяч до трильйонів. Що таке галактика? У 5 класі це питання висвітлюється на уроці природознавства.

Галактик дуже багато, самих різних форм і розмірів. Всі зірки, які тільки бувають, належать галактик. Наше Сонце, разом з усіма планетами і з нами, теж не самотньо - воно належить величезній Галактиці, яку ми називаємо Чумацьким Шляхом. Ця Галактика з боку схожа на сплюснутий диск, а ми перебуваємо приблизно посередині між його краєм і центром. Тому на нашому небі Чумацький шлях виглядає білою смугою - ми дивимося на Галактику зсередини. Мільярди зірок, складових її, зливаються в білу смугу, але в телескоп можна розрізнити найяскравіші з них окремо.

Які бувають галактики?

Вчені люблять класифікують всі досліджувані об`єкти. Не оминули вони стороною і Галактики. На сьогоднішній день використовується так звана класифікація Хаббла, згідно з якою галактики діляться на вигляд і структурі на:

  • Еліптичні.
  • Спіральні.
  • Неправильні.
  • Лінзовидні.


Кожен з цих видів, звичайно, містить в собі ще різновиди - підігнати мільярди різних галактик, часом дуже незвичайних, під єдину класифікацію не так-то просто.

Раніше існував ще один вид класифікації - по яскравості галактик на небі. Це називалося Гарвардської класифікацією, за назвою відомого університету в США. Саме там вчені, використовуючи для спостережень телескоп з дзеркалом діаметром 61 см, і розробили цю класифікацію в 1927 році. Вони розділили всі доступні їм для спостереження галактики на 5 класів, по буквах алфавіту:

  • A - яскраві галактики, до 12 зоряної величини.
  • B - з яскравістю від 12 до 14 зоряної величини.
  • C - від 14 до 16 зоряної величини.
  • D - від 16 до 18 зоряної величини.
  • E - від 18 до 20 зоряної величини.

Зараз ця система вже не актуальна - більш досконалі телескопи дозволяють розглянути Галактики з яскравістю набагато менше 20 зоряної величини. Сьогодні вчені можуть навіть вивчати окремі зірки в деяких Галактиках.

Галактики - такі величезні об`єкти, що уява не здатна представити всі їх велич. Але їх число у Всесвіті нескінченно, і навіть більше - галактики самі складають собою величезні "зоряні" системи, де кожна з них - не більше піщинки. Такі системи називаються метагалактику.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!