» » » Як виглядають сузір'я?

Як виглядають сузір'я?

Як виглядають сузір`я?

Для зручності орієнтування астрономи умовно розділили небесну сферу на сузір`я - групи яскравих зірок, які схожі на фігури. Оскільки астрономія не є обов`язковим шкільним предметом, то навіть дорослі в нашому сучасному світі толком не знають, як виглядають сузір`я, навіть найвідоміші з сузір`їв.

Орієнтуйтеся, про яких сузір`ях йдеться по фото:

сузір`я

Сузір`я північної півкулі

Напевно, найвідоміший сузір`я, для тих, кому видно лише північну півкулю зоряного неба - це сузір`я Великої Ведмедиці. В сузір`я входять 7 яскравих зірок, разом вони нагадують ківш з ручкою. Сузір`я великий ведмедиці найкраще спостерігати в березні або в квітні.

Знаючи, як виглядає сузір`я Великої Ведмедиці, нескладно буде знайти на небосхилі сузір`я Малої Ведмедиці. Воно теж схоже на ківш, але тільки трохи менше і з більш вигнутою ручкою. Також є сузір`ям північної півкулі.

Одним з відомих сузір`їв північної півкулі є сузір`я Пегас. Виглядає воно наступним чином: прямокутник, з двох сусідніх вершин якого в різні боки йдуть дві криві. Прямокутник - тіло Пегаса, Одна крива - голова, інша - ноги.



Говорячи про північній півкулі, не варто забувати ще про одне велике його сузір`ї - сузір`ї Кассіопея. П`ять найяскравіших зірок сузір`я разом нагадують букву W. Добре видно у вересні, жовтні, листопаді.

Сузір`я південної півкулі

Але крім північної півкулі є ще і південне. Тут найзнаменитішими по праву вважаються сузір`я: Південний Хрест, Кентавр, Ваги.

Південний хрест і виглядає як хрест. У ньому чотири яскраві зірки. Кентавр ж і Ваги розглянемо докладніше.

Кентавр - напівлюдина, напівкінь. Ноги у цієї істоти і тіло його, як у коня, а тулуб і голова людські. Дивлячись на сузір`я, і маючи розвинену фантазію, неважко уявити собі цього самого кентавра. У сузір`ї є дві сусідні яскраві зірки, відстань між якими трохи більше, ніж відстань між двома іншими сусідніми зірками. Якщо провести пряму лінію через них, це і є тулуб коня. Від однієї з цих зірок йде одна пряма до наступної зірки - задні ноги, від іншої з цих зірок йдуть дві прямі - передні ноги кентавра. По вертикалі від зірки, яка дає початок переднім ногам істоти, йдуть ще 4 яскраві зірки. Верхня з цих зірок - голова кентавра. Якщо провести прямі до найближчих яскравих зірок, вийдуть руки кентавра. Кентавра добре видно на небі в березні - квітні.

Ваги - сузір`я з чотирьох зірок. Якщо їх з`єднати, то вийде трапеція без одного підстави. Так названо тому, що нагадує старовинні ваги. Ваги добре видно в квітні і в травні.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!