» » » Що таке дельта?

Що таке дельта?

Що таке дельта?

Слово "дельта" запозичене в російську мову з грецької (delta- lambda-tau-alpha-). Використовується термін в різних областях науки: в лінгвістиці, географії, математики та фізики, астрономії.

Розглянемо докладніше, що таке дельта.

Дельта: значення

  1. Перш за все, дельта - назва четвертого за рахунком літери грецького алфавіту (Delta-, delta-). Відбувається воно від фінікійського "далет" - "двері", "вхід в намет" (за зовнішньою подібністю). Саме ця буква є предком латинської D і нашої літери Д. У сучасній грецькій мові буква вимовляється як англійське дзвінке th (в давньогрецькому вимовлялося так само, як і наша Д).
  2. Літера delta- використовується в якості символу для позначення змінних величин (спільно з альфа, бета, гамма) у фізиці і математиці. Існує також узагальнена фізико-математична дельта-функція Дірака.
  3. Найвідоміше визначення дельти - частина суші між розгалуженнями річки при її гирлі. Така назва пов`язана з великої грецької буквою Delta-, тому що дельта нагадує цю букву. Приклад використання слова в цьому значенні: "Мальборк - місто на півночі Польщі в дельті Вісли" (Н. М. Карамзін).
  4. Дельта - це ще і розмовна назва дельтоподібного м`язи (м`язи плеча), яка бере участь в згинанні і розгинанні руки в плечі, відведенні руки в сторону. Назва, знову ж таки, пов`язано з трикутною формою м`язи, що нагадує грецьку букву дельта.
  5. Раніше сузір`я Трикутника носило назву Дельти.

Як видно, всі значення слова так чи інакше пов`язані з грецькою буквою Delta- трикутної форми. До речі, літальний апарат, який має трикутні крила (форму дельти) називається дельтапланом.

Значення інших не менш цікавих термінів ви можете знайти в розділі визначення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!