» » » Що таке палата?

Що таке палата?

Що таке палата?

Слово "палата" вживається сьогодні в різних сенсах. У лікарні можна зустріти, наприклад, палату № 6 (до речі, про палату з таким номером писав А. П. Чехов. Прочитайте статтю Що написав Чехов). А президент Росії може зустрітися з представниками Громадської палати.

Що таке палата?

Історичне значення слово "палата"

Назва "палата" походить від латинського слова palatium, що в перекладі на російську мову означає "палац". З латинської мови слово перейшло в грецький. Потім з Греції, разом із запозиченням передовий для середньовіччя культури (в тому числі мистецтва будівництва кам`яних будівель) це слово проникло і в російську мову. До сих пір ми можемо чути такі вирази, як "боярські палати", "Грановита палата".

Сучасне вживання слова

В даний час до розкішних кам`яним будівлям застосовується назва "палац". Палатою називається окрема кімната, наприклад, в лікарні. Мабуть, це відбувається тому, що лікарні з самого початку будувалися як багатоповерхові кам`яні будівлі. Палати є не тільки в медичних установах. Вони є ще в піонерських таборах, інтернатах і т. Д.

Назва представницьких установ

У кам`яних будівлях в центрі міста проводилися збори шанованих людей, фахівців в тій чи іншій області. З тих пір за назвою багатьох організацій і об`єднань закріпилося слово "палата". В даний час існує Нотаріальна, Торгово-промислова, Арбітражна і інші палати.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!