» » » Що таке календар?

Що таке календар?

Що таке календар?

Сьогодні все користуються календарем. Про те, що таке календар, розповість наша стаття. Календар - це вимірювач для часу, свят і подій. Є кілька видів календарів, наприклад, сонячний, місячний, китайський, церковний і інші види календарів.

Як з`явилися календарі

Потреба для вимірювання часу з`явилася у людей дуже давно. Перші календарі виникли багато років тому на початку людської цивілізації. Люди швидко навчилися міряти тимчасові проміжки і зіставляти їх з деякими явищами, що повторюються періодично, наприклад зміна фаз Місяця, зміна ночі і дня, зміна пір року. Без використання якоїсь міри часу люди не змогли спілкуватися між собою, жити, торгувати, планувати свою діяльність і дії і займатися землеробством.

На самому початку такої відлік часу був досить примітивним, але в міру того, як розвивалася людська культура і зростала практична потреба людей, цей календар удосконалювався. У ньому з`явилися такі поняття, як місяць, рік, тиждень.

Давним-давно кожне місто, кожне плем`я і кожна держава мала свій власний календар, який був по-різному складається з місяців, доби і року.



З`явився сонячний, місячний, сонячно-місячний календар. Приблизно в 2500-му році до нашої ери такої місячний календар використовували шумери. Сонячно-місячний календар використовували народи древніх Китаю і Індії. На сьогоднішній день все люди в світі користуються сонячним календарем, який був успадкований ще від древніх римлян.

Календар має на увазі певну систему рахунки досить великих проміжків часу. Саме слово «календар» походить від латинського «Кале», що означає «проголошувати» та «календаріум» - «боргова книга». У Стародавньому Римі початок будь-якого місяця проголошувалося особливо. Також першого числа місяця була прийнята сплата відсотків по боргах.

Що таке місячний календар? Місячний календар - це такий вид календаря, в основі якого знаходиться синодичний місяць, тобто період зміни фаз Місяця.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!