» » » Коли паска?

Коли паска?

Коли Великдень?

Прихід весни в наше життя супроводжується не тільки новим переродженням природи, а й великим числом народних, державних і релігійних свят. Це прекрасно піднімає настрій і тонус населення після зимової холоднечі. Великдень або Воскресіння Христове за значимістю найважливіше свято для християн. Саме урочисте богослужіння і максимальний розмах народних гулянь відбувається, коли святкують Великдень.

Символи і звичаї Християнської Пасхи

Назва свята походить від іудейського слова "Песах", що позначає "минути". Християнська Пасха своїм змістом шанує історію зради Ісуса, його розп`яття і чудотворне воскресіння. Це пояснює традиційне пасхальне привітання, яке прийнято говорити один одному в цей день: "Христос воскрес!", Відповіддю служить "Воістину воскрес!", Далі йде процедура триразового цілування. Коли святкують Великдень прийнято обмінюватися символами свята.

Традиційні символи Великодня несуть в собі значення поновлення, світла і життя. Це струмки, вогонь, паски, яйця та зайці.

Для народних мас день близький торжеством розговіння після попереднього Великого Посту, часу утримання. За традицією всі свята, припадає на цей час, в тому числі і сімейні, переносилися на день святкування Пасхи.

В який день святкують Великдень?



Найскладніше для сучасного православного християнина це витримати передує Великодню Великий піст і визначити коли Великдень в новому році. Всім відомо, що Воскресіння Христове не святкується в певний день, а доводиться на період весни з квітня по травень.

Великдень повинна обов`язково припадати на першу неділю після дня весняного повного місяця. Це перше весняне повний місяць після дня весняного рівнодення. Дата визначається співвідношенням місячного і сонячного календарів і точного дня тижня. У цьому вся складність розрахунку.

Християнство не одноголосно в святкуванні. День, коли Великдень святкується в православ`ї, рідко збігається з католицьким торжеством. Це обумовлено тим, що православні ведуть розрахунки по Олександрійської пасхалії (методика розрахунку дня Великодня), заснованої на юліанському календарі. Католики ж використовують для своїх розрахунків григорианскую пасхалія. Різні пасхалії визначають різну дату церковних повень і відміну сонячних календарів. Через це майже в половині випадків католики святкують Великдень на тиждень раніше, але трапляється і збіг дат.

іудейська паска

Єврейська Пасха символізує початок весни і свободи, так як пов`язаний з виходом євреїв з Єгипту. Називається він "Песах", і дату, коли Великдень проходить у іудеїв, визначає виключно єврейський календар. Календар є місячно-сонячним і місяці в ньому починаються строго в молодика. Іудейська паска святкується на 14 день (повний місяць) першого місяця єврейського календаря - нісана. У співвідношенні з григоріанським календарем нісана припадає на квітень-травень. Специфічне літочислення іудеїв призводить до святкування Великодня в той же період, що і християнські пасхалії, але з різницею в точну дату. Коли святкують Великдень іудеї, торжество триває цілий тиждень.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!