» » Як святкують масляну?

Як святкують масляну?

Як святкують Масляну?

У дохристиянські часи слов`яни святкували зустріч весни, сонячний свято комоедіци, приурочений до весняного рівнодення. Традиції, що склалися протягом багатьох століть, викорінити дуже складно, тому церква вирішила не боротися, а приєднатися, так би мовити.

У 16-му столітті свято було офіційно введено, як християнський, як підготовка до Великого посту. М`ясо вже є заборонялося, але риба, молоко, масло - були дозволені. Звідси і з`явилася назва - Масляна. Дати масляного тижня залежать від дати святкування Великодня, що визначають за місячним календарем, тому рання Масляна може припадати на початок лютого, а пізня - навіть на початок березня. Після Масляної починається Великий піст. Як святкують Масляну? Давайте подивимося на історію свята і на те, як йдуть справи зараз.

масляні традиції

Не дивлячись на те, що свято вже офіційний, церковний, християнський, язичницькі символи залишилися - млинці, ватрушки, солом`яне опудало зими-Марени, що спалюють в останній день, Прощена неділя. Зберігся і сам дух свята, народні гуляння, пісні, танці, ігри, частування, катання на санках з гірки, на російських трійках, з вітерцем так - з бубонцями!

У наш час Масляний тиждень - це скоріше привід влаштувати гуляння, але ще на початку минулого століття кожен день присвячувався обрядам і ритуалам, які мають особливе значення.

Як на Русі святкували Масляну

У понеділок робили солом`яне опудало, наряджали його в жіночий одяг, і, після того, як з піснями провезуть по селу, ставили на гірці.

У вівторок народ катався на кінних упряжках, влаштовувалися веселі вистави зі скоморохами і рядженими, дуже популярні були ведмежі потіхи, коли дресировані ведмеді розважали публіку.

У середу було прийнято накривати рясні столи, пекти млинці, ходити в гості до родичів. Ось, до речі, звідки, взялася прислів`я «До тещі на млинці». На вулицях і площах ставили торговельні намети з самоварами, з пряниками і Сбітнєв.

Четвер - самий розпал веселощів, на Русі було прийнято влаштовувати кулачні бої, щоб показати молодецьку завзятість.



У п`ятницю теща з тестем вже ходили на млинці до зятя, правда, теща напередодні мала надіслати все, що потрібно для цих млинців, аж - до ополоника і сковороди, а тесть - мішок гречки і масло.

Субота - так звані «посиденьки зовиці», молоді невістки приймали гостей з боку чоловіка.

Обрядів, що мають відношення до сім`ї, в масляний тиждень приділялася особлива увага. Ходити в гості до родичів і приймати їх у себе, вітати молодят, відвідувати всіх, хто гуляв на весіллі - ось такі традиції були на Русі.

Неділя - день, коли було прийнято просити вибачення за все, що накопичилося за рік, відвідувати померлих родичів на кладовищах, звідси і назва - «Прощена неділя».

У неділю ж спалювалося опудало зими.

Прощання з Масницею і перший день Великого посту - понеділок.

Цей день називався «Чистим понеділком», він символізував очищення від усіх гріхів. Було прийнято митися в лазні і відмивати посуд.

Як святкують Масляну в наш час

Зараз, звичайно, кулачних боїв не влаштовують, та й тесть вже не подає мішок гречки зятю, але збереглася добра традиція веселитися в масляний тиждень. Як в Росії святкують Масляну, так це обов`язково - з млинцями! Люди як і раніше ходять в гості і приймають гостей у себе, катаються на санках, а театралізовані вистави і масляні ярмарки - так і залишилися невід`ємними атрибутами цього прекрасного свята.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!