» » » Як відзначають масляну?

Як відзначають масляну?

Як відзначають Масляну?

Масляна - це традиційний слов`янське свято з язичницькими коренями, яким славили прихід весни. Триває масниця зазвичай тиждень.

Про те, як прийнято було святкувати торжество на Русі і як відзначають Масляну сьогодні, читайте далі.

Традиції святкування Масляної

Головним символом свята є млинці. Блін уособлює собою пекуче, радісне сонце, яке знову набуває сили навесні і проганяє своїми жаркими променями люту зиму.

У дні Масляної не прийнято було їсти м`ясо, а тому м`ясні страви їли в неділю, напередодні першого дня торжества, - це було так зване «м`ясне воскресіння».

Питання про те, де відзначити Масляну, у жителів Русі не стояло. Все в ці дні відправлялися на веселі народні гуляння. Черговий день свята приносив нові забави.

понеділок

У цей день було прийнято урочисто зустрічати свято. Для цього робили і розгортали крижані гірки, причому вважалося, що чим далі зможуть виїхати санки, тим краще буде врожай в цьому році. Крім того, для кращого росту різних саджанців потрібно було гойдатися на гойдалках, намагаючись «злетіти» якомога вище.

Вівторок

У цей день (називався «загравання») починалися різні змагання, масові ігри.

Середовище ( «Лакомка»)



У середу у всіх сім`ях, а також на міських гуляннях було прийнято накривати столи, пригощаючи гостей всілякими смачними стравами. Главою столу, зрозуміло, були млинці. Їх подавали з маслом, медом або зі сметаною. Варіації рецептів були вельми різноманітні. У кожному регіоні Русі готували свої, зовсім особливі млинці.

Четвер ( «розгуляй»)

У цей день каталися на конях навколо села / міста (говорили: «по сонечку»). Чоловіки влаштовували жартівливе узяття сніжного містечка.

П`ятниця ( «тещині вечори»)

У цей день всі зяті повинні були неодмінно потрапити в гості до своїх тещ на млинці.

Суббота ( «посиденьки зовиці»)

Незважаючи на назву передостаннього дня Масляної, в гості ходили не лише до сестрам чоловіків, а й взагалі до всіх родичів і друзів.

неділя

Його називали «прощеним», так як в цей день потрібно було обов`язково попросити у всіх своїх знайомих, друзів і родичів вибачення, очистивши душу перед Великим постом. Також в неділю влаштовували проводи Масниці, відзначаючи їх спаленням опудала, що уособлював торжество, або навіть символічними похоронами.

В останні роки старовинні традиції стали потроху відроджуватися. У містах і селах в дні Масляної сьогодні також влаштовують гучні гуляння, будують крижані палаци і гірки, катаються на упряжках, організовують концерти і, звичайно, у всіх будинках обов`язково печуть млинці.

Також читайте статтю коли Масляна.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!