» » Як зустрічати різдво?

Як зустрічати різдво?

Як зустрічати Різдво?

Різдво Христове вважається одним з найважливіших свят як в Православ`ї, так і в католицизмі, тому до зустрічі його прийнято готуватися особливо ретельно, причому не тільки збираючи за багатим столом близьких і рідних, а й очищуючись духовно через пост і молитви.

Православне Різдво

Православні християни відзначають Різдво згідно григоріанським календарем 7 січня. Дата є фіксованою і не змінюється з року в рік. Святкування традиційно починають вже 6 січня, в різдвяний святвечір, з появою першої зірки, яка символізує зірку Віфлеєму.

Традиції зустрічі

З появою на Русі християнства перед зустріччю Різдва було прийнято приводити в порядок власну оселю, а також позбавлятися від поганих думок і почуттів. У святвечір посипали стіл соломою і зернами пшениці, а після накривали чистої білою скатертиною. Всі мешканці будинку одягали найкращий одяг.

У будинок обов`язково вносили невеликий сніп соломи, який вважався оберегом від поганих людей або думок. Застілля в святвечір було скромним, так як пост ще не закінчився, і віруючі після вечері відправлялися до церкви, де починалося богослужіння, і розговляються тільки після закінчення служби, найчастіше відразу причащаючись. Звичай прикрашати ялинку був привезений з Європи тільки Петром I.

Традиція розважатися, вбиратися в різних звірів і нечисть має коріння язичництва, і священики завжди виступали проти такого проведення часу, однак позбутися такої забави в святвечір так і не вдалося.

Що поставити на стіл



Різдву передує досить тривалий і суворий Філіппов пост, дотримуються його, звичайно, не всі, проте віруючі намагаються хоча б в святвечір не споживати ніякої їжі до настання сутінків. Детальніше про піст можна почитати тут: Що можна їсти в Різдвяний пост.

За святковим столом першим прийнято подавати сочиво. Це традиційне християнське страва, що складається з відвареної пшениці або рису, заправлених медом. Крім нього на столі повинно стояти ще одинадцять страв, серед яких можуть бути як пісні, так і скоромні (молочні або м`ясні). Опис цікавих ідей для різдвяного столу можна знайти в нашій статті: Що приготувати на Різдво .

Чим зайнятися в свято

Зустрічати Різдво прийнято в сімейному колі, а вже після відправлятися вітати сусідів і близьких. Діти ходили «колядувати» - читати і співати пісні, що прославляють народження Спасителя. Господарі будинку, куди приходили з «колядками», повинні були нагороджувати дітей солодощами.



У сучасних реаліях традиція змінилася, люди просто ходять в гості до друзів і знайомих. Що прийшли прийнято запрошувати за стіл або пригощати. Протягом дня в Різдво зазвичай проходять народні гуляння: катання на санях, різноманітні конкурси та розваги.

А з настанням темряви можна влаштувати сеанс гідний. Адже вважається, що починаючи з різдвяних свят і до самого Хрещення всі прогнози є найбільш правдивими, а побажання та сподівання набувають особливої сили. Поширена ворожіння на воску. Для цього необхідно розтопити трохи воску або парафіну і вилити в чашу, наповнену водою. За застиглої фігурці розгадують майбутнє, тут головне - гарну уяву.

Дівчата можуть поворожити на судженого за допомогою валянка або чобота, його потрібно кинути через ворота (або викинути з вікна міської квартири). Куди вказує носок взуття, звідти потрібно чекати нареченого.

Католицьке Різдво

Західна церква святкує Різдво за старим стилем або за юліанським календарем 25 грудня, і на відміну від православних християн, різдвяний святвечір вважається католиками головним святом в році. Його прийнято відзначати з особливою пишністю, дарувати цього дня подарунки родині та близьким. Стіл також прийнято обставляти багато.

особливості святкування

У традиціях зустрічі Різдва переплелися обряди язичництва і християнської релігії. До настання свята прийнято прикрашати ялина, встановлюючи на маківці зірку або фігурку ангела, під деревом діти очікують на ранок побачити подарунки від Санта Клауса. На двері вішають вінок з листя омели, що вважається сильним оберегом від духів. У громадських місцях організуються інсталяції, що зображують біблійні сюжети, пов`язані з народженням Ісуса.

Дітям пропонується до настання Різдва виконувати посильні добрі справи, за які вони отримують паперові сердечка. У святвечір ці сердечка розвішують на різдвяної ялинки.

Католики починають зустрічати Різдво так само, в святвечір, свято проходить за столом, на якому важливе місце займає традиційна запечена індичка або інше блюдо з птиці. У цей день прийнято запрошувати друзів і близьких і розділяти вечерю з тими, хто доріг. Про те, як зустрічають Різдво в різних країнах можна прочитати тут: Як святкують Різдво.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!