» » » Коли відзначають новий рік?

Коли відзначають новий рік?

Коли відзначають Новий рік?

Новий рік - це улюблений всіма свято. Його чекають і дорослі, і діти, заздалегідь готуючись до його зустрічі. В даний час в більшості країн Новий рік святкується, починаючи з 31 грудня на 1 січня. Однак деякі країни зберегли свої традиції відзначати це свято згідно з давніми легендами і звичаями. Цікаво дізнатися, якого числа відзначають Новий рік в цих країнах?

Сам звичай відзначати Новий рік бере свій початок від наших древніх предків, які займалися колись землеробством. Згідно старовинним повір`ям, настання Нового року залежить від зміни положення Сонця на небі.

Новий рік навесні

Так, жителі острова Пасхи відзначають це свято весни, а точніше, з того самого моменту, як буде знайдено кимось із людей перше яйце ластівки.

Також навесні відзначають Новий рік і в Ірані. Тут прийнято розпалювати в самому початку березня багаття, стрибаючи через які, люди очищають свої душі від усього поганого.

А в Ефіопії Новий рік приходить з припиненням сезону дощів. Як тільки проливні дощі закінчать свій «наступ», жителі Ефіопії починають дарувати один одному квіти і зелені гілки.



Аналогічно Ефіопії, Бірма також святкує Новий рік після закінчення тропічних злив. Відбувається це в квітні. Тоді бірманці починають поливати один одного водою і вітати з наступаючим святом.

У В`єтнамі Новий рік ще з давніх часів відзначається за місячним календарем, і він знаменує собою наближення весни.



Найтяжче зрозуміти, коли ж починають святкувати Новий рік в Індії. Навіть самим жителям Індії складно відповісти на це питання. Так, на півдні країни Новий рік святкують у березні, на півночі Індії - в квітні, а в невеликому штаті під назвою Керала - то в липні, то в серпні.

Новий рік взимку

Не менш цікаво дізнатися, які країни відзначають Новий рік 31 грудня і які традиції дотримуються при цьому.

До святкування Нового року в Японії готуються дуже ретельно: всі вулиці міст, будинки, дерева, храми прикрашають різнокольоровими ліхтариками і гірляндами. Рівно опівночі дзвони всіх храмів починають відбивати 108 ударів, сповіщаючи тим самим про настання нового періоду в житті всіх жителів країни.

А в невеликих французьких містечках існує дуже гарне повір`я, яке свідчить, що якщо, ставши рано вранці 1 січня, принести в будинок чистої води з джерела, то разом з нею прийдуть в будинок радість і удача.

У Польщі свято завжди починається з гадання. Для цього біля входу в будинок всі гості знімають взуття. Потім хтось із гостей навмисно плутає її. У підсумку ті, чия взуття виявилася поруч, в наступному році повинні бути разом. А чия переплутана пара виявиться ближче всіх до дверей, ті повинні будуть одружитися раніше всіх.

Хто зустрічає Новий рік першим

Кожному буде цікаво дізнатися, що на нашій планеті найпершими відзначають Новий рік жителі архіпелагу Фіджі, що складається з 320 островів. До речі, найчастіше Новий рік святкується в Індонезії на острові Балі. Вся справа в тому, що тут рік триває всього лише 210 днів. Головним атрибутом свята в цих країнах є різнобарвний рис, з якого випікають довгі стрічки і роздають своїм знайомим, друзями і близьким.

Новий рік в різних країнах

  • Шотландія. У Шотландії та Уельсі існує звичай відкривати в найостаннішу секунду Старого року двері. Так Старий рік зможе покинути житло і впустити в нього Новий.
  • Болгарія. У Болгарії Новий рік - сімейне свято. Тут прийнято збиратися 31 грудня за святковим столом, щоб вручити один одному подарунки і послухати від маленьких дітей поздоровлення у віршах. Рівно опівночі в кожній оселі гасне світло, настає час новорічних поцілунків. Через три хвилини господиня ставить на стіл святковий новорічний пиріг, а разом з ним знову запалюється світло.
  • Корея. Найспортивніше Новий рік проходить в Кореї. У цій країні після зустрічі Нового року на вулицях починаються гуляння і змагання зі стрибків у висоту, в яких беруть участь тільки дівчата.
  • Італія. В Італії є не менше незвичайна традиція святкування Нового року. У ніч на 1 січня тут прийнято без краплі жалю викидати з вікон своєї квартири всю старі меблі і непотрібні речі. Вважається, що звільнилося в квартирі місце обов`язково займуть в майбутньому році нові речі.
  • Китай. Цікаво дізнатися і те, як Новий рік відзначають в Китаї. Слід зазначити, що традиційний Китайський Новий рік святкується під час молодика з 17 січня по 19 лютого і приурочений до зимового молодика. Однак країна не обходиться одним лише святкуванням традиційного Нового року, спочатку вона святкує Новий рік 1 січня, а потім зустрічає Китайський Новий рік. Причому кожен Новий рік пов`язують з одним з 12 тварин. Сама захоплююча частина свята - барвисті вуличні процесії, під час яких запалюються тисячі яскравих ліхтариків для того, щоб освітити шлях в Новий рік і відігнати злих духів.
  • Росія. Що стосується Росії, то тут також відзначають два Нових року. Один Новий рік святкується за григоріанським календарем 1 січня, а другий, Старий Новий рік, за юліанським. А коли відзначають Новий рік за старим стилем? Цей старовинний свято прийнято відзначати з 13 на 14 січня. Хоча Старий Новий рік в Росії не є офіційним святом, це зовсім не заважає мільйонам людей веселитися і гуляти.

Тепер ви знаєте, як зустрічають Новий рік у різних країнах світу. Цікаво, що в кожній з них є свої звичаї і традиції. Для нас звичніше зустрічати Новий рік, з 31 грудня на 1 січня в колі друзів або сім`ї з шампанським і тарілкою олів`є. Тим, кому набрид стандартний варіант, цікавіше поїхати в Італію і спробувати викинути щось з вікна разом з місцевими жителями. Який би варіант ви не вибрали, вдалих вам свят!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!