» » » Чому люди відзначають новий рік?

Чому люди відзначають новий рік?

Чому люди відзначають Новий рік?

Свято Нового року відзначається практично у всіх країнах світу в різні пори року. Для нас відлік його розпочинається традиційно 1 січня, і вже мало хто замислюється, чому саме ця дата стала днем настання іншого року і чому взагалі люди відзначають Новий рік.

Про це мова піде в даній статті.

Стародавня Русь

Точної дати святкування Нового року в язичницької Русі не встановлено. Над цим питанням історики сперечаються і донині. Слід зазначити, що більшість з них сходяться на думці, що відлік нового року починався 22 березня, тобто в день весняного рівнодення. Свято поєднувався з Масницею і відзначався з нею в один день.

З приводу конкретної дати багато істориків все ж не згодні, однак вони також вважають, що новий рік на Русі починався в березні. До речі, на сьогоднішній день деякі фахівці вважають, що такий відлік є більш доцільним, ніж традиційний - 1 січня. Вони пояснюють свою позицію тим, що самий "розпал" зими, коли природа спить (а точніше, вмирає на час) вже ніяк не можна асоціювати з початком нового життя в якості нового року. Відродження природи і має збігатися з даними святом.

Хрещення Руси

Після Хрещення Русі в 988 році в силу вступив юліанський календар з назвою місяців. Тоді відлік нового року перенісся на самий початок весни - 1 березня. Однак зі зміцненням позицій православної церкви до кінця 15-го століття дата була перенесена нею на 1 вересня. Важливо відзначити, що ця дата святкується російською церквою і сьогодні і виступає як би церковної альтернативою звичному для нас Новий рік.



Це свято носить ім`я Семена летопроводца, оскільки 1 вересня, згідно церкви, проводжали літо і починається новий рік. Багато вчених пов`язують вибір цієї дати зі збором і накопиченням врожаю. Тобто в цей час збиралися подати і оброки, а прості люди могли собі дозволити заслужений відпочинок і святкування.

Петровська Русь

Так чому люди відзначають Новий рік в Росії 1. січня? Всьому "провиною" реформа Петра I, який до початку 18-го століття видав указ, згідно з яким новий рік починався з 1 дня другого зимового місяця. Цар зробив це за григоріанським календарем, хоча церква продовжувала (і до цього дня продовжує) жити за юліанським. Він змінив літочислення, яке почало вестися не від створення світу, а від Різдва Христового.

Петро I заборонив святкування Нового року 1 вересня, а на 1 січня видав указ про те, що всі жителі повинні перед своїми будинками або біля воріт поставити по прикрашеної гілці або дереву. Примітно, що мова йшла не про ялинки, а про дерева взагалі, хоча саме ця традиція переродилася в сьогоднішнє прикраса ялинок на даний свято. У ніч на 1 січня на небі спалахнули вогні феєрверків, люди танцювали, веселилися і вітали один одного. Так зародився світський Новий рік, який в корені відрізняється від церковного святкування.

По темі читайте також наші статті:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!