» » » Коли червона гірка?

Коли червона гірка?

Коли Червона гірка?

Свято з незвичною назвою "Червона гірка" веде свою історію з язичницьких часів. Протягом століть слов`яни влаштовували свята на честь приходу весни. Оскільки першими від снігу звільнялися пагорби, то і веселощі проходило на них. Звідси і назва свята - Червона (тобто красива) гірка.

На Червону гірку було прийнято водити хороводи, співати пісні, влаштовувати ярмарки. У цей день традиційно було багато весіль.

Це свято залишався одним з улюблених аж до революції 1917 року. Після, в Радянському союзі про Червону гірку так само, як і про багато інших народні свята, забули.

Коли відзначати Червону гірку?

Сьогодні традиції Русі переживають друге народження. Люди починають відзначати стародавні свята. Але на відміну від Великодня, Масляної, Трійці, про Червону гірку поки мало хто знає. Мало хто зможе відповісти на питання про те, коли Червона гірка?

З поширенням на Русі християнства Червону гірку приурочили до Великодня і стали святкувати в перше після неї неділю. Тобто, дата свята плаваюча, змінюється рік від року. У 2013 році, наприклад, Червона гірка доведеться на 12 травня.

Традиції свята

До язичницькими традиціями поступово додалися православні. У цей день віруючі мили ікони, а після і самі вмивалися тієї ж водою. Це, за повір`ями, приносило щастя та багатство.

На Червону гірку прийнято ходити на могили рідних. Вважалося, що в цей день зв`язок з померлими міцніше, і вони здатні допомогти своїм живим родичам, варто тільки усередині помолитися.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!