» » » Чому червону площу назвали червоною?

Чому червону площу назвали червоною?

Чому Червону площу назвали Червоної?

Зазвичай джерелами появи топонімів є історичні факти, події, важливі характеристики самих місць, а також ті слова, які використовувалися народом для позначення того чи іншого місця. Назва «Червона площа" не стало винятком.

Походження топоніма "Червона площа"

Теорій, чому Червону площу назвали Червоної, існує багато. Але більшість з них все ж малообґрунтовані, а тому і не дуже правдоподібні. Разом з тим історики, які вивчають топоніміку Росії і її столиці, схиляються до двох версій. Про них і розповімо.

  • Слово «Червона» до легендарної Московської площі стало застосовуватися після того, як в 1625 році на ділянці Пожежі (перша назва площі) між собором Василя Блаженного і Лобним місцем була надбудована Спаська вежа Кремля. Місцеві жителі не забули прозвати місце «Червоним» - з застарілого російського «красивий». Трохи пізніше, в XVII столітті Червоною площею стали іменувати весь незабудована ділянка перед Кремлем. Нова назва так сподобалося цареві, що в 1661 році Олексій Михайлович видав наказ офіційно закріпити його за площею.
  • Саме через цю площу проходив шлях до головного царського ганку Кремля, іменувався Червоним.

Також пропонуємо вашій увазі інші наші статті:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!