» » » Як зробити альпійську гірку?

Як зробити альпійську гірку?

Як зробити альпійську гірку?

Перші альпінарії з`явилися в Європі близько 200 років тому. Однак в таких країнах як Китай чи Японія подібні сади - це звичайне явище. Існує кілька способів, як зробити альпійську гірку. Ви завжди можете звернутися в компанію з ландшафтного дизайну або реалізувати свої задуми самостійно. Про те, як зробити альпійську гірку своїми руками ми спробуємо розповісти вам в цій статті.

Насправді, варто докласти зовсім небагато зусиль. Приступити до роботи можна ранньою осінню. Альпінарій можна закласти як в півтіні, так і в сонячному місці. Слід тільки підібрати відповідні рослини. Варто також пам`ятати, що альпінарію не місце там, де дуже високий рівень грунтових вод. Зробіть розмітку ділянки. Якщо планується, що гірка займатиме більше 10 метрів, варто відразу розмітити положення переходів, ступенів і доріжок.

Як зробити гірку своїми руками?

Для початку підготуємо майданчик: необхідно зняти шар дерну на глибину близько 30 сантиметрів. За допомогою гравію або битої цегли зробити дренаж. Товщина шару не менше 10 см., Поверх викласти наступний шар - 5-10 см. Крупного піску. Кожен шар необхідно рясно полити водою.

Складаємо грунтову суміш. З ґрунту для альпінарію необхідно видалити всі бур`яни. Очищену грунт розпушують і перемішуємо з грубозернистим піском і торфом в рівних пропорціях. Отриману суміш висипаємо поверх дренажу, формуючи, таким чином, гірку висотою близько метра. Формування основи завершено. Тепер роботи необхідно залишити на 3 тижні, для того щоб дати можливість верствам основи осісти.

Як правильно зробити гірку?



Як зробити так, щоб гірка виглядала природно, але в той же час незвично? Звичайно, за допомогою каменів. Тільки не варто використовувати велику кількість каменів. Запорука гарної композиції це 4-5 великих каменю і кілька маленьких. Розміщення каменів в альпінарії - робота відповідальна. Перш ніж покласти їх в грунт, варто розкласти їх на землі і вибрати найбільш вдалі ракурси. В альпінаріях красиво виглядають камені з прожилками, з вкрапленнями інших порід і з ущелинами, які відмінно підходять для посадки рослин.
Найбільшого декоративного ефекту можна досягти, використовуючи однаковий матеріал такий як: граніт, вапняк або піщаник. Валунні камені або доломіт. Не потрібно комбінувати битий граніт з окатанного валунами. Це буде виглядати не гармонійно.

Колір вибраного каменя диктує подальший підбір рослин. Якщо у вас вийшов темний фон, то рослини бажано підібрати з сріблястими або світло-зеленим листям. Якщо фон світлий, то гармонійно на ньому будуть виглядати рослини з червоної або темним забарвленням.

Укладання каменів



Через 3 тижні, можна приступати до укладання каменів. Починають з великих каменів. Їх слід зарити в землю на 2/3 від їх розміру. Так ми краще їх зміцнимо і створимо ілюзію виходу на поверхню скельної породи. З плоских каменів викладаємо кам`яні доріжки. Кожен з каменів потрібно випробувати на міцність, якщо буде потрібно, зміцнити, підклавши під нього дрібні камінчики засипані землею. Залишайте достатні ділянки грунту між камінням. Саме сюди ви і посадіть ваші рослини навесні.

При створенні скельного ландшафту, намагайтеся дотримуватися асиметричного формування. Правильна геометрія тут буде зайвою. Отримати повну картину гірській місцевості можна тільки таким чином. Альпійська гірка повинна бути естетично привабливою навіть без посаджених рослин. Для цього не потрібно прикрашати її штучними елементами. Адже подібна споруда привабливо саме своєю природністю. Гірка підготовлена. Ми залишаємо її до весни, коли і приступимо до посадки рослин.

Підбір рослин для альпійської гірки

Композиції рослин слід підбирати задовго до весняної посадки. Адже наявність рясної рослинності може нашкодити гармонійному увазі альпінарію. Не потрібно висаджувати відразу багато різних видів. Вони повинні добре поєднуватися між собою. Якщо самі не можете розібратися, скористайтеся радою фахівця. Альпійська гірка може цвісти протягом усього літа. Для цього лише потрібно висадити рослини, період цвітіння яких буде гармонійно змінювати один одного на протязі всього літнього сезону. Зовнішність вашого альпінарію буде змінюватися з кожним місяцем, при цьому зберігаючи свою красу і неповторність.

Перед тим як почати посадку рослин, грунт потрібно ретельно розпушити. Високорослі рослини потрібно садити в першу чергу. Потім йдуть низькорослі. А почвопокривні рослини висаджуємо в самий останній момент. Посадку рослин слід проводити, починаючи з найвищої частини гірки поступово опускаючись до підніжжя. Після посадки, сформуйте навколо кожної рослини воронки для збору дощової води. Далі грунт навколо рослин слід присипати дрібною галькою. Це блокує бур`яни та дозволить захистити рослину від перезволоження. Тепер слід рясно полити рослини. Висадка завершена.

Сподіваємося, що ми відповіли на основні питання про те, як зробити гірку на дачі або в саду своїми руками. Творіть! І ваш альпінарій буде радувати вас протягом усього літа.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!