» » Чому на великдень фарбують яйця?

Чому на великдень фарбують яйця?

Чому на Великдень фарбують яйця?

Для всіх віруючих християн Пасха (а також це свято називається Воскресінням Христовим) є одним з найважливіших свят, головним святом богослужбового року.

Крім своєї значущості, Пасха - це ще й один з найдавніших свят у світі. Щороку Великдень святкується в особливий день, який обчислюється по сонячно-місячним календарем. Незмінним залишається лише день тижня - Великдень завжди припадає на неділю.

Очевидно, що такий важливий і який корениться глибоко в історію свято, не може обійтися без своїх символів і традицій. Традиційно на Великдень прийнято пекти паски, готувати з сиру паску і фарбувати яйця.



З перерахованого вище найбільше запитань виникає щодо фарбованих яєць. Так чому фарбують яйця на Великдень? На цей рахунок є кілька версій.

  • Перша версія відноситься до часу дитинства Ісуса Христа. За деякими даними, розфарбовування яєць було улюбленою грою немовляти Ісуса, яку придумала Марія.
  • Згідно з іншою версією, в ті часи фарбували відварені яйця, щоб відрізнити їх від яєць свіжих.
  • Третя версія про те, навіщо фарбують яйця на Великдень, полягає в незвичайну історію. Марія Магдалина, дізнавшись, що Ісус Христос воскрес, вирішила поділитися цією радісною новиною з самим імператором Тиверія. У ті часи до імператора було не дуже просто потрапити на прийом. А тим більше без подарунка. Тому в якості подарунка Марія взяла з собою звичайне куряче яйце. Справа в тому, що Марія Магдалина вибрала в подарунок куряче яйце не від безвиході. Яйце завжди було символом нового життя, символом початку. Марія Магдалина повідомила імператора Тиверія, що Ісус Христос воскрес. Імператор не повірив Марії і сказав такі слова: "Це також неможливо, як і цьому білому яйцю перетворитися на червоне". Відразу ж після його слів яйце забарвилося в червоний колір.

Ось такі версії існують на сьогоднішній день, що пояснюють давню і добре всім відому традицію.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!