» » » Які є календарі?

Які є календарі?

Які є календарі?

Ми звикли, що календар, який використовується сьогодні - найвірніший і зручний варіант літочислення. Адже ним користується більша частина світу, і всі події ми прив`язуємо лише до його позначенням. Але ж ця система була введена в обіг тільки в шістнадцятому столітті. І відповідальність за те, який зараз календар, несе папа Григорій XIII. Це в роки його правління було введено стиль обчислення років, названий григоріанським.

Офіційний календар - григоріанський

До нього люди намагалися скоординувати між собою зміну пір року і довжину сонячних днів. Крім того, існувала певна складність в тому, щоб узгодити різні календарі між собою, оскільки в кожному куточку світу час обчислювали по-своєму.

Наприклад, красномовний той факт, що коли в Росії був прийнятий юліанський календар, початок року вирішено було вважати 1 березня, тоді як в оригіналі - 1 вересня. Більш того, хоч цей календар був запропонований Юлієм Цезарем ще в 45 році до н.е., в Росії він почав функціонувати лише в 988 році з введенням християнства. Який календар в Росії зараз? Такий же, як і у всьому світі - григоріанський.

І хоч сьогодні григоріанський календар вважається найзручнішим і найоптимальнішим, він теж має ряд недоліків. Наприклад, високосний рік не обов`язково буде кожним четвертим. У той час, коли був введений календар, вирішено було не брати до уваги високосними року, які закінчуються на два нулі, а сотні не кратна чотирьом. Так легше було підігнати кількість днів під реальний час. Недоліком його вважається і те, що кожен рік починається з різного дня тижня (хоча цей мінус досить сумнівний).



У зв`язку з цим, останні пару століть вчені намагаються знайти альтернативу григоріанським календарем. І, хоч пропозицій було досить, єдино вірного і прийнятного не надходило.

Який календар краще: сонячний або місячний

Щоб повніше відповісти на питання, які існують календарі, варто привести і повсюдну їх класифікацію. Всі календарі, які відомі людству, можна розділити на три загальні категорії. Це сонячні, місячні і сонячно-місячні.

Сонячний календар прив`язаний до повного обороту землі навколо сонця - тобто до так званого, тропічному році. Це означає, що за згаданий цикл повинна пройти повна зміна сезонів. Офіційний григоріанський календар - сонячний.



Місячний календар прив`язаний до місячного місяця. Тобто він заснований на зміні фаз місяця, видимих з однієї і тієї ж точки. Зазвичай, довжина місячного місяця коливається, і являє собою дробове число днів. Це доводиться компенсувати додаванням діб.

Сонячно-місячний календар бере до уваги одночасно тропічний рік і місячний місяць. Він враховує кількість днів у місяці, залежить від чергування фаз місяця. Змінюється також число місячних місяців, які «помістяться» в тропічний рік.

Кожен народ має свій календар

Іноді народ не може перейти на загальноприйнятий календар, вважаючи свій найправильнішим. Які є календарі в світі? Наприклад, в Ізраїлі, разом з офіційним григоріанським календарем, використовується єврейський. Ізраїльський народ святкує свята відповідно до свого календаря і навіть пише відповідні дати в офіційних документах. Цей календар теж пройшов період становлення, і в різні роки характеризувався різними особливостями.

В Японії в дев`ятнадцятому столітті, був офіційно введений григоріанський календар. Однак традиційний японський залишився, і його система обчислення років також як в Ізраїлі використовується народом.

Найвідоміший календар, який не використовується в даний час, мабуть, календар майя. Цей древній народ примудрився так скласти свою систему літочислення, що відгомони його старань досягли сучасних людей. Адже кінець світу, який ми пережили в 2012 році, був помилково «прочитаний» і передбачений, завдяки цим календарем.

Щоб відповісти на питання, які календарі бувають, не вистачить однієї статті. Ми не згадали вірменський календар, ірландський, радянський, ефіопський. Кожен з них особливий і цікавий багатьма фактами, а не тільки назвою і періодом обчислення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!