» » » Хто такий омар хайям?

Хто такий омар хайям?

Хто такий Омар Хайям?

Сьогодні ми розповімо вам про людину, знаменитому на весь світ своїми чотиривіршами, які називають «рубаї». Ще він відомий тим, що побудував в алгебрі класифікацію кубічних рівнянь і за допомогою конічних перетинів дав їх вирішення. Ми розповімо Вам докладно, хто такий Омар Хайям. Якщо коротко, то це перський філософ, математик, астролог, астроном і поет, а якщо детальніше, то почати слід з його дитинства.

Дитинство Омара Хайяма

Ця велика людина народився в місті Нішапура в родині наметовиків. Цікавитися астрономією, філософією і математикою Омар почав ще у вісім років, а через чотири роки він став учнем Нішапурського медресе. Хлопчик відмінно закінчив курс з медицини і мусульманського права і отримав кваліфікацію лікаря, проте ця професія не особливо цікавила Омара. Він почав вивчати праці астронома і математика Сабіт ібн Куррі, а також грецьких математиків.

У шістнадцять років у Хайяма під час епідемії померли батько і мати. Юнак продав майстерню, будинок і пішов в Самарканд, який в той час славився як культурного і наукового центру. У Самарканді він сам став наставником, після чого перебрався в Бухару, де працював в сховищах книг і паралельно писав трактати з математики. За десять років, проведених в Бухарі, вчений написав з математики чотири фундаментальні трактати.

У 1074 році Омар Хайям, біографія якого настільки насичена, - вже духовний наставник султана, а ще через пару років - керівник палацової обсерваторією. Працюючи в ній, Омар став відомим астрономом. Спільно з іншими вченими він розробив сонячний календар.



У 1092 році, коли покровительствовавший Омару султан помер, закінчився і цей період його життя при дворі Мелік-шаха. Омара звинуватили в безбожній вільнодумство, і астроном покинув сельджукську столицю.

рубаї

Найбільше Хайям відомий завдяки мудрим, повним гумору і дерзостей четверостишиям - Рубан. Вони були забуті на довгий час, але згодом його творчість відродилося завдяки перекладам Едварда Фіцджеральда.

Математика

У цій області Хайям також залишив значний внесок. Йому належить «Трактат про докази завдань алгебри і алмукабали». У цій праці можна знайти класифікацію рівнянь, а також рішення рівнянь першого, другого та третього ступенів.

Астрономія

Хайямові довелося очолювати групу астрономів Ісфахана, яка розробляла сонячний календар. Основним його призначенням є більш сувора прив`язка до початку року і до весняного рівнодення. Новий календар назвали по імені султана «Джалалі». Кількість днів в місяцях в цьому календарі варіювався залежно від того, наскільки сонце вступало в будь-якої зодіакальний знак і могло становити від двадцяти дев`яти до тридцяти двох днів.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!