» » » Хто з учених вважається першим астрономом?

Хто з учених вважається першим астрономом?

Хто з учених вважається першим астрономом?

У стародавні часи люди не мали спеціальних пристосувань для вивчення всесвіту. Уявіть, як би ми з вами спостерігали за рухом сонця, за зміною зірок і місяця без обладнання. Так кого ж можна вважати першим астрономом, хто відзначив циклічність небесних явищ.

Перші кроки в осмисленні Всесвіту зробили давньогрецькі астрономи. Звичайно, дуже важко зараз оцінити, як саме зародилася астрономія, але з міфів різних народів світу зрозуміло, що люди знали про місяць, сонце і планетах. Спочатку світ як би ділили на 2 частини: небесну, і земну, причому до небесної тверді прикріплялися зірки. Тепер будь-який знає, що сама Земля є небесне тіло, але тоді зрозуміти це було складно і вона сприймалася як центр всесвіту, яка не рухається.

Величезний внесок в астрономію був внесений древніми греками. В їх міфах можна простежити спроби і прагнення пояснити всю картину світу, зв`язати явища природи між собою. Так, хто з учених вважається першим астрономом? Відзначимо такі імена, як Фалес і Анаксимандр, які першими намагалися осмислити всесвіт і її зв`язку. Минуло сім з половиною століть і Клавдій Птолемей створив математичну теорію руху світил. Астрономи античності спиралися на знання, отримані ще в Вавилоні, задовго до них самих. Відмінність полягала в методах обробки таких даних, тобто вже використовувалися нові математичні методи. Далі їх взяли на озброєння середньовічні арабські астрономи, а пізніше європейські.



Десь дається точне твердження, хто з учених вважається першим астрономом. Пишуть, що Клеострат Тенедосскій був першим астрономом-спостерігачем. Він жив в 6 столітті до н.е. Такий висновок зроблено завдяки дійшли до наших днів джерелами, де говориться, що Клеострат спостерігав за небесної частиною світу з гори Іда, розташованої на острові Крит. І саме йому приписують авторство поеми "Астрологія". На жаль, ім`я учня Клеострата невідомо, але він знаменитий тим, що в Греції уточнив довжину тропічного року. У той час, як ми згадували, багато вчених займалися астрономією. Той же Фалес відомий нам по тому, що вивчав сонце і знайшов нове сузір`я - Малу Ведмедицю. А його учень Анаксимандр створив в Греції найперший гномон і спробував зробити небесний глобус. Саме Анаксимандр побудував перші сонячний годинник.

Власне астрономією як наукою став впритул займався Аристотель, який вивчав будову Всесвіту. Філософ називав її величезним простором, які не мають ні центру, ні кордонів. Небесні тіла у Всесвіті, на його думку, рухалися по колу і складалися з ефіру.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!