» » » Що таке космос?

Що таке космос?

Що таке космос?

Безмежний і вабить, таємничий і трохи лякає космос завжди був предметом інтересу. Що таке космос для кожної людини окремо і для всього світу в цілому - для деяких загадка до сих пір. З часів першої згадки цього слова в Стародавній Греції і до наших днів значення його сильно змінилося, обросло додатковими визначеннями. У даній статті ми спробуємо розібратися, що означає космос в наші дні.

Космос: трохи історії

давньогрецький космос

Починати слід, як завжди, спочатку. Відомо, що саме слово «космос» прийшло до нас із Древньої Греції. Там воно означало світ, красу, гармонію, прикраса і порядок. Комусь може здатися, що такі різні поняття не можуть полягати в одному слові. Але давньогрецькі філософи вважали, що основа Всесвіту - це гармонія.

Гармонія людського тіла, гармонія природних явищ і процесів - все це вважалося найбільш красивим. Адже світ створений за таким добрим законам, що захоплює очей людини і до цього дня.

Мистецтвом вважалося найбільш точне відтворення природних орнаментів - листя винограду, симетричності людського тіла. Тому і прикраси в мистецтві стали називати космосом.

Космос в середні століття

Довгий час космос в його давньогрецькому розумінні був під забороною. У середні віки, коли людина вважався посудиною гріха, будь-яке його прославляння було заборонено. А тому і прикраси, і концепція світу, як гармонія і краса відійшла на другий план. Творцем вважався Бог, а космосом - тобто, пристроєм світу, вважалися три відомих нам донині області. Це земне життя, рай, який знаходиться зверху, і пекло, що знаходиться під землею.



Знадобилося багато століть, щоб Коперник довів, що Земля кругла, що вона крутиться, що центр - Сонце, а не Земля. І ще якийсь час було потрібно, щоб зрозуміти, що за межами нашої планети є щось ще - величезна і невідоме ...

Так, поступово, слово «космос» придбало своє сучасне значення.

Від Коперника до Гагаріна

Сучасна епоха - технічна, космічна і прогресивна. З шістнадцятого століття, коли вперше відкрили космос, до того часу, як стало можливим побувати в ньому, пройшло чотириста років.



Довго виношувала людство плани про підкорення не тільки своєї планети, але і всього навколо. Будувалися кораблі, розроблялися скафандри, відправлялися пробні супутники-розвідники ...

І ось, в 1961 році Юрій Гагарін став першою людиною, яка побувала в космосі. Довгий час всім було невідомо, що роблять в космосі, але потім стали з`являтися фотографії, наукові фільми, і космос став заочно знайомий всім і кожному.

Значення слова «космос»

Значимість цього відкриття була настільки велика, що люди стали увічнювати її, називаючи все нові і нові поняття.

  • Космос як Всесвіт. Абсолютно все, що існує в світі. Земля, інші планети, зоряні системи і галактики, чорні діри ... Все, що є на кожній з цих зірок і планет, все, що є між ними - все це космос.
  • Космос як космічний простір. Якщо трохи звузити попереднє поняття, то космосом вважається той простір вакууму, яке знаходиться між космічними тілами. У кожного об`єкта свою назву, а то, що між ними - космос.
  • Космос в філософії. Давньогрецьке поняття космосу як світового порядку і всього сущого актуально в філософії і до цього дня.
  • Космос в ботаніці. В Америці був виведений сорт квітів, схожий на астру, який отримав таку назву. Зараз Космос або Космея поширений і на території нашої країни.
  • Космос в техніці. Штучні супутники, які посилалися в космос для розвідки, і ракети в СРСР теж мали таку назву.

Що таке космос для дітей

Багато хто пам`ятає з дитинства торт «Космос». Ласощі, що складається з трьох коржів, маминого або бабусиної сметанним кремом і шоколадної глазурі.

А хтось жив біля кінотеатру «Космос». Або на залізничній станції з такою назвою. Хтось виходив на такій станції метро. Хтось жив в готелі «Космос» ...

Дуже багато в містах колишнього СРСР об`єктів з такою назвою. Це пов`язано саме з тим, що люди прагнули запам`ятати таку знаменну подію, відобразити його у своєму житті.

Космос і до цього дня зберігає багато таємниць. Хто знає, як зміниться слово «космос» через кілька десятків сотень, тисяч, років ...



Увага, тільки СЬОГОДНІ!