» » » Хто такий че гевара?

Хто такий че гевара?

Хто такий Че Гевара?

У наш час можна зустріти молодих людей у футболках із зображенням Че Гевари, знайти рюкзаки з його портретом і інші предмети з його фотографією. Чому він такий популярний? Хто такий Че Гевара? Відповіді на ці питання дасть його біографія.

Повне ім`я - Ернесто Рафаель Гевара Лінч де ла Серна. Ця людина стала відомим революціонером в Латинській Америці і був удостоєний звання команданте при Кубинської революції в 1959 році. Прізвисько Че, за одними джерелами, він використовував, щоб підкреслити своє аргентинське проісхожденіе- а за іншими - отримав його в Мексиці. Слово «че» часто використовувалося як вигук-звернення в Аргентині, яке означало «друг»

Особистість Че Гевари

Хто такий Ернесто Че Гевара? Ернесто Гевара народився 14 червня 1928 року. З дитинства ріс захопленим, розумним і допитливим людиною. Радість його життя затьмарювала тільки астма, яка згодом допомогла йому уникнути служби в армії. З 4 років хлопчик звик до читання книг і політиці. Читав Маркса, Леніна, Франса, Верна, Дюма, Лондона, Гюго, Горького, Достоєвського, Бакуніна, Кропоткіна, Фрейда. Жваво цікавився подіями Другої світової війни і громадським життям в Америці. У той же час любив живопис і поезію. Закінчив медичний факультет.

Захоплення дитинства і юності сформували характер майбутнього революціонера. Ернесто був людиною різким, але мужнім, їдким на шпильки, але вірним і відданим товаришем, романтичним, але твердим.

Переломний момент

Великою пристрастю Че Гевари були подорожі. Він зробив 8-місячну подорож по країнах Латинської Америки разом з товаришем і другом Альберто Гранадо, доктором біохімії. Разом вони побували в Чилі, Колумбії, Перу і Венесуелі. Бачачи страждання простого народу, вони мріяли присвятити своє життя лікуванню прокажених.



Ернесто засмучувала затурканість і нужда простого народу, продажність і жорстокість влади, і він став замислюватися про те, як можна допомогти людям. Він багато роздумував про це, почав вести активну політичну діяльність. Поступово Гевара прийшов до висновку про те, що єдине, що здатне хоч якось змінити ситуацію - це соціальна революція. Його активні дії не залишили влади США без уваги: вони стали підтримувати заколотників Гватемали і звинуватили президента в спробі створити комунізм.

Гевара запропонував уряду озброїти людей і дати відсіч, але Арбенса не витримав натиску і в червні тисяча дев`ятсот п`ятьдесят-чотири подав у відставку. Че Гевару довелося переїхати до Мексики - саму на той момент вільну країну в Латинській Америці. Тут відбулася фатальна зустріч з кубинськими революціонерами. Гевара познайомився з Фіделем Кастро, і вони знайшли багато спільного у своїх поглядах і думках. Че Гевара готувався взяти участь в Кубинської революції і був готовий ризикнути всім заради її успіху.

Заслуги Че Гевари



Хто такий Ернесто Че Гевара в Кубинської революції? Він - її безпосередній учасник і діяч. 2 грудня 1956 року він разом з нечисленною групою кубинських революціонерів вступив в бій з військами диктатора Батісти, але зазнав поразки. Вижили лише деякі, серед яких був і Гевара. Вони змогли сховатися в горах Сьєрра-Маестра. Проте, битва не припинялася, і влітку 1957 партизани розгорнули бої в долинах. Бійці за справедливість заслужили довіру у простого народу, незабаром військові ряди стали поповнюватися новими повстанцями ...

У березні 1958 р Кастро зі своєю армією почав наступати. У цьому бою 8-а колона під командуванням Че Гевари відбила місто Санта-Клара і знищила гарнізон військ уряду.

1 січня 1959 повстанці зуміли проникнути в столицю Куби - Гавани. Че Гевара отримав там громадянство, був проголошений команданте і увійшов до лав керівництва країною. Незважаючи на все це, він продовжував просте життя без розкоші.

Че Гевара щиро вірив, що зможе створити ідеальне комуністичне суспільство, проте всі його надії валилися. Почав сильно рости чиновницький апарат, з`явилося хабарництво.

Команданте вирішується на латиноамериканську революцію. Заради цього він залишив друзів, державний пост, відмовився від військового звання і громадянства на Кубі. З 7 листопада 1966 р Гевара починає вести щоденник, де протягом 11 місяців описує всі події, що відбуваються і свої думки про них.

Експедиція в Болівію виявилася останньою для Че Гевари. У 1967 р він разом зі своїм загоном потрапив в полон. На наступний день після взяття в полон його разом з двома товаришами розстріляли.

Ось так жив великий реформатор, революціонер і політичний діяч Че Гевара. Він став воістину легендарною особистістю, про яку люди пам`ятають до сих пір. Сподіваємося, що тепер Ви знаєте, хто такий Че Гевара.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!