» » » Коли садити часник?

Коли садити часник?

Коли садити часник?

Часник - невибаглива культура, яку виростити може навіть початківець городник. Всі види часнику діляться на ярові і озимі. Для тих, хто зовсім далекий від агрономії, пояснимо, що розрізняються ці види термінами, коли садити часник, кількістю і квітів зубчиків, наявністю або відсутністю стрілки з насінням і термінами дозрівання цибулин.

озимий часник

Озимий часник садять в кінці вересня. Точні терміни залежать від декількох факторів. З моменту посадки до снігу повинно пройти не менше 35-40 днів, щоб він встиг пустити коріння на 10-12 см. Якщо ви проживаєте на півдні Росії, то сніг у вас лягає в середині або в кінці грудня. Бувають роки безсніжні, тоді треба орієнтуватися на середньодобову температуру, вона повинна бути вдень не нижче 0 градусів. Отже, розраховуючи, коли садити часник під зиму, ви повинні відняти місяць і 10 днів від терміну настання холодів. Значить, в південній частині країни часник треба садити в кінці жовтня. Якщо ви живете в середній смузі, то ваш термін - кінець вересня, а якщо ви - північний житель, то садіть часник в середині або навіть на початку вересня.

Такі терміни посадки мають наступні сорти часнику: Алькор, Антоннік, Герман, Добриня, Дубковський, Зубренок, Лекарь, Новосибірський, Підмосковний, Репликант, Широколистий 220, Ювілейний Грибовський. Це спеціальні районовані в середній смузі сорти, які чудово переносять зиму і дають хороший урожай при озимому посіві. Серед них є гострі, півострів і солодкі сорти.

На кожній упаковці насіння часнику, які ви купите в магазині, написано, коли садити часник восени. Якщо ви просто берете зубчики у сусідів, то орієнтуйтеся на загальні терміни.

яровий часник



Ярові сорти садять навесні. Звичайно, урожай ярового часнику менше, але аромат у нього ніжний, яскравий. Отже, зростає від перших листочків до повного дозрівання ярої часник від 110 до 125 днів. Збирати ви будете урожай в серпні-вересні. Отже, можна визначити, коли потрібно садити часник у вашій смузі. На початку квітня можна посадити зубчики, якщо ви живете в південному районі і у вас в цей час вже прогрілася грунт хоча б до +5 градусів. Якщо ви живете в північній частині Росії, то ваш термін - кінець квітня, і ваш сорт часнику - скоростиглий. А найкраще садити часник на півночі під зиму. У середній смузі часник садять в середині квітня.

Ярих сортів часнику не так багато. Це - Аллейскій, Гуллівер, Сочинський 56.

А що ж говорить місячний календар, коли садити часник? Посадочні роботи по часнику треба проводити, коли Місяць в Овні, Стрільці, Козерозі, Скорпіоні. Відкриваєте місячний календар і звіряє наявність сузір`я в ореолі знака Зодіаку. Тоді Ви визначите точно, в який день проводити посадку. Ми дали Вам кілька порад про те, коли варто садити часник. Дотримуйтесь їм і зможете виростити у себе хороший урожай якісного часнику.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!