Коли садити моркву?

Коли садити моркву?

Морква - найцінніший коренеплід, який найкраще росте в середній смузі, але дуже добре виносить і холоду, і спеку. Єдина умова для зростання повноцінної моркви - регулярний полив. Без води вона виходить дрібна і не така смачна.

Всі городники знають про цінності моркви, і у кожного виникають питання про те, коли садити морква, які сорти краще, як поливати моркву. Все агрономи стверджують, що найкраще морква садити навесні, коли вже закінчилися ранкові морози. Як правило, в районах середньої смуги це 5-10 травня. Грунт на той час вже прогрівається до 5-6 градусів. Можлива і більш пізня посадка моркви. Все залежить від того, коли ви хочете мати перші плоди.

рання морква

При визначенні термінів посадки ранньої моркви треба знати, що насіння будуть сходити 20 днів, і 2,5 місяця морква росте до зрілого стану. Якщо ви хочете отримати гарну морквину в кінці серпня, то садити треба в кінці травня. Якщо ж ви зацікавлені в молодої моркви до липня, то садіть насіння в кінці квітня-початку травня. Зробити це нескладно, якщо у вас є накривним теплиця, грунт в ній прогрівається штучно, а потім чорне поліетиленове покриття сама притягне тепло до вашої грядці. При регулярному поливі рання морква буде у вас на столі на місяць раніше. І ще одне правило, яке треба дотримуватися для гарного врожаю моркви: підрослу до 4-5 см. Морква (маються на увазі листя) треба прорідити, щоб між паростками було по 4-5 см. Якщо морква буде рости в тісноті, то вона просто не виросте великий, а піде в глибину.



Рання морква може бути отримана і з насіння, посаджених восени. Для цього треба знати, коли садити моркву восени, щоб навесні вона почала активне зростання. Огородник повинен вибрати місця для грядок, що не заливає водою. І краще такі посадки накрити спеціальною чорною плівкою. І зовсім ідеальний варіант - посадити морква в невелику теплицю. А після отримання сходів на початку травня теплицю можна прибирати на день, на ніч її встановлюють до середини травня. Щоб точніше визначити, коли садити моркву під зиму, купіть в магазині насіння моркви, спеціально адаптовані для такої посадки. В цілому, садити таку моркву потрібно 25-28 вересня, а при теплій погоді можна почекати і до 3 жовтня.

Звичайні сорти, середні по визріванню

Щоб отримати звичайну за термінами морква, треба посадити насіння в кінці травня. Рости вона повинна за тими ж правилами, як і рання, з регулярним поливом, проріджуванням і прополкою.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!