Коли садити буряк?

Коли садити буряк?

Столовий буряк - дуже цінна городня культура, що входить в так званий «борщовий набір овочів». Буряк на території нашої країни почали вирощувати ще за часів Київської Русі. Настільки висока її популярність пояснюється досить високими смаковими якостями, харчовою цінністю і корисністю для організму. Крім того, потрібно відзначити, що буряк володіє ще одним воістину унікальним гідністю - вона практично безвідходна. У буряка в їжу можна використовувати будь-які її частини, починаючи з молодою бадилля і закінчуючи стиглим соковитим коренеплодом. Якщо ви хочете виростити хороший урожай цього овоча, то перш за все вам необхідно знати, коли садити буряк.

Час посадки буряка

Протягом року садити столовий буряк можна в один з двох сприятливих для її посадки періодів:

  1. навесні (як більшість інших овочевих культур);
  2. під зиму (пізньої осені).

Під зиму, а саме в кінці жовтня, або в перших числах листопада, буряк садять в тому випадку, коли на наступний рік хочуть отримати максимально ранній урожай. При сприятливих погодних умовах результатом такої осінньої посадки будуть молоді коренеплоди буряка, дозрілі вже до кінця липня.

Але в основному все ж прийнято висаджувати буряк, як і інші овочі, навесні.
На час весняної посадки буряка у відкритий грунт впливає та обставина, яким саме способом ви плануєте її садити: безпосередньо насінням або попередньо вирощеної розсадою:

  • Насіння буряка садять в грунт тоді, коли земля в городі вже добре прогріється (до 8-10 ° С на глибині 10 см), але весняна волога з неї ще не піде. Зазвичай в середній смузі цей час настає в першій декаді травня, а в особливо холодні роки терміни посадки буряка можуть зрушуватися на одну, а то й на два тижні.
  • Для отримання розсади насіння буряка потрібно сіяти приблизно за місяць до висадки розсади у відкритий грунт, тобто робити це треба вже в середині квітня. Для того щоб розсада добре перенесла пересадку, садити її в город слід тоді, коду на молоді рослинки з`явиться чотири справжніх листочка, а самі вони досягнуть висоти 8 сантиметрів. Такий досить трудомісткий спосіб посадки буряка не тільки дозволяє економити насіння, але і дає можливість отримати урожай коренеплодів на дві-три тижні раніше, ніж звичайно.


Крім того, терміни посадки насіння буряка залежать і від інших факторів, таких як:

  • сорт самої буряка;
  • місцевість, в якій розташована земельна ділянка;
  • погодні умови в рік посадки.

Сорти буряка і терміни їх посадки

Залежно від термінів дозрівання коренеплодів розрізняють ранню буряк, середньостиглу або пізню. Ранні сорти хороші тим, що вже через три місяці після їх посадки можна отримати урожай смачних коренеплодів. Але одна біда - таким коренеплодів властива погана лежкість, тому для тривалого зберігання вони не годяться. Для закладки на зиму придатна лише тільки пізня буряк, яка за сприятливих умов може прекрасно зберігатися в погребі аж до самої весни.
Насіння ранніх і надранніх сортів буряка, таких як «Єгипетська плоска» або «Червона куля» можна сіяти вже в кінці квітня, а з посадкою насіння пізніх сортів, призначених для зимового зберігання, наприклад насіння сорту «Циліндра», краще почекати до середини травня.

Про інші тонкощі вирощування столового буряка ви дізнаєтеся, коли прочитаєте нашу статтю Як вирощувати буряк.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!