Коли садити цибулю?

Коли садити цибулю?

Лук садять на городі, як і часник, або восени в жовтні, або навесні. У кожного строку сівби є свої переваги. Тому, вирішуйте самі, коли садити цибулю, в залежності від того, що ви хочете отримати.

Посів під зиму

Під зиму - це значить, кінець жовтня. Можна, легко визначити, коли садити цибулю під зиму, знаючи, що середній термін посадки - 25 жовтня. Якщо рік холодний, то треба зробити посадку, вже, в середині або, навіть, на початку жовтня. Особливо, це стосується північних районів. У південних районах Росії можна почекати, але не садити цибулини пізніше останніх чисел жовтня. У рослини є свій вегетативний період, тому, чим пізніше ви посадите лук, тим, пізніше зберете урожай. Якщо ви висадіть лек-севок в жовтні, то великі цибулини визріють, вже, в кінці липня. Орієнтуйтеся на цей термін, вирішуючи, коли садити лек восени. Озима цибуля вкорінюється восени, навесні не утворює зайвих листя, вся енергія рослини направляється на якісні цибулини. До речі, якщо ви посадите севок восени, у вас не виникне проблем з його зимовим зберіганням. Навесні, коли цибуля зійде, а, відбудеться це, досить, рано, його можна не поливати, практично, до кінця травня, тому що земля буде волога від талих вод. Лук завжди швидше пускає перо, ніж чим, починають рости бур`яни - це, ще одна перевага, озимої посадки. Кращими ранніми сортами цибулі, які добре садити севком під зиму, є Штуттгартер Різен, Стурон, Ред Барон.

яровий цибулю



Навесні садити можна, як насіння, так і севок. Для цього, треба стежити за станом землі. Як тільки ви помітите, що земля зверху просохла, а, всередині, ще, липка, і, комкуется в руці, то це самий підходящий момент, коли садити цибулю-севок. Це час, якраз збігається з посадкою моркви, тому, краще всього, чергувати їх грядки один з одним. Така посадка позбавить вас від багатьох шкідників рослин. По термінах, така посадка в середній смузі відбувається в кінці квітня - початку травня. Пізніше садити цибулю не рекомендується, тому що він не встигне визріти, і, створити жорстку лушпиння. Саме, цей фактор є визначальним, при вирішенні про збирання врожаю цибулі.

Щоб виростити цибулю насінням, вам треба садити їх, також, в кінці квітня, або, на початку травня. Якщо ви не впевнені, що нічні заморозки вже скінчилися, накрийте грядки чорним покривним матеріалом. Він зберігає тепло, навіть, при мінусових температурах. Потім, при рясному поливі, до осені, виросте хороший севок діаметром 1,5-2 см. Його треба в кінці серпня викопати, потім висушити, і, прибрати на місяць у темне прохолодне приміщення. А, в кінці жовтня, знову, садіть його на іншому місці городу, і, залишайте до весни. На наступний рік, у вас буде відмінний ріпчасту цибулю.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!