Коли садити лілії?

Коли садити лілії?

Лілії - одні з найкрасивіших квітів, однак вимагають за собою певного догляду. Морозостійкістю ці квіти не відрізняються, тому багато садівники часто сперечаються, коли садити лілії, щоб вони добре прижилися. Слід відразу зазначити, що весняна і осіння посадки мають як свої плюси, так і мінуси, які ми і розглянемо в даній статті.

Особливості осінньої посадки

Багато садівники сходяться на думці, що краще садити лілії в осінній період, при цьому можна робити це в перші дні вересня і до перших чисел жовтня. Вважається, що коренева система посаджених восени цибулин встигне правильно розвинутися і зміцніти. Саме це дозволить перенести можливі похолодання підросли рослинам в весняний період. А у випадках, коли після самої посадки почалися заморозки і температура раптово впала, можна вкрити на зиму цибулини раніше.

Необхідно розглянути для початку, як ростуть лілії в природних умовах, тобто в природі. Отже, ми вже відзначили, що даний вид не відрізняється морозостійкістю. Рослини проводять холодну пору року під прикриттям опалого за осінь листя і заметів. Таким же чином лілії будуть краще переносити зимовий період в саду під сухою травою під снігом.

В кінці літа лілія зазвичай відцвітає, а її цибулина починає "відпочивати". Через кілька тижнів її коріння знову відростають, а цибулина протягом зимового періоду збільшується в розмірах, щоб навесні дати Квітконосні нирку. Тому більшість садівників вважає, що краще садити лілії восени, так би мовити, як вимагає сама природа. Те ж стосується і часу пересадки, про який докладніше ви можете прочитати в нашій статті Коли пересаджувати лілії.

Якщо посадка буде відбуватися в період спокою цибулини, це забезпечить її безпечне вилучення з ґрунту, а протягом зимового періоду посаджена цибулина добре вкорениться, що призведе до довголіття вашого рослини. Важливо пам`ятати: не можна садити цибулинки з паростками, оскільки після посадки вони почнуть відразу рости і при перших заморозках будуть приречені на загибель. Білі, північноамериканські та кавказькі види лілій слід садити саме восени.

Особливості весняного садіння



Чому ж вважається, що навесні лілії садити небажано? Тому що часто цибулинки, які були посаджені навесні, в осінній період перебувають на межі смерті. Це обумовлено тим, що коріння не встигають достатньо зміцніти і в результаті не можуть справлятися зі своїм завданням належним чином. Квіти і стебло починають харчуватися з самої цибулини.

Якщо викопати лілію восени, можна помітити, що її коріння стали темними і багато з них стали відмирати. Хоча в деяких випадках в осінній період лілія може бути ще життєздатною і загинути вже в зимовий час.

Разом з цим весняна посадка має і свої переваги. По-перше, саме навесні можна придбати багато сортів. А цибулинки лілій, які були викопані восени, можна зберігати в холодильнику. Так, в домашніх умовах можна виключити їх вимерзання і отмоканіе. Однак слід пам`ятати, що час посадки в чому залежить і від конкретного сорту. Багато поздноцветущие лілії, наприклад, слід садити саме у весняний період. Серед них - тибетський і тигровий види, а також азіатські і східні гібриди, які рекомендується садити з першим прогреванием грунту.

Вам буде корисна також наша стаття Як посадити лілії.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!