Як доглядати за ліліями?

Як доглядати за ліліями?

Лілії на клумбі відводиться почесне місце: вона красива, витончена і не вимагає складного догляду. Однак потрібно знати, як доглядати за ліліями, щоб квіти не хворіли і довго радували око.

вибір цибулини

Розмножують лілії найчастіше цибулинами, причому це відноситься і до кімнатних, і до садовим сортам. При покупці цибулини потрібно уважно оглянути: вони повинні бути великими, пружними, з щільними лусками, без бурих плям. При весняній посадці зверніть увагу на паростки - цибулини з витягнутими паростками краще відразу забракувати. Садять лілії в травні під плівкові укриття або на початку вересня на постійне місце. Кімнатні квіти можна садити в будь-який час.

освітлення

Лілії воліють освітлені ділянки або півтінь з ранковим сонцем. Грунт потрібно підготувати заздалегідь: підходять пухкі і поживні, в міру зволожені супеси або суглинки. Якщо стоїть питання про те, як доглядати за кімнатної лілією, то ставити квітка краще на освітлене місце, одна таким чином, щоб на нього не потрапляли прямі сонячні промені.

Як зберегти квітка взимку

На зиму лілії прикривають ялиновим гіллям, а східні гібриди - ще і поліетиленом: ці сорти не люблять перезволоження грунту під час осінніх дощів. Навесні, до початку активного росту, плівку і лапник прибирають, а посадки підгодовують азотним добривом. Після появи перших паростків лілії поливають бордоською рідиною, щоб позбутися від шкідників. Під час зав`язування бутонів проводять підживлення комплексним добривом. Це сприяє формуванню сильних і здорових цибулин. Кілька разів протягом літа можна підгодувати лілії розчином деревної золи.

Як доглядати за домашніми ліліями взимку

Домашні квіти в зимову пору року вимагають менше вологи, необхідно скоротити частоту поливів, а навесні провести курс підживлення рослини мінеральними добривами.

полив



Поливають лілії під корінь, намагаючись не замочити листя, особливо в жарку сонячну погоду. Від великих крапель на листках залишаються опіки, на місці яких пізніше розвивається ботритис - сіра гниль. Після припинення цвітіння помірний полив особливо важливий, в цей час формуються цибулини.

розсада

Зрізуючи квіти, потрібно залишати на кущі більшу частину листя. Зрізання стебел під корінь веде до ослаблення рослини. Рихлити ґрунт під ліліями не рекомендується через небезпеку пошкодити коріння, тому мульчу кілька разів за сезон потрібно акуратно прибрати і замінити новою. Якщо мова йде про те, як доглядати за домашньою лілією, то вона не потребує мульчі. Для цього квітки продається спеціально збалансована грунт.

Раз в 4-5 років кущі лілій викопують, ділять і розсаджують. Якщо на цибулинах є сліди хвороб або шкідників, то їх обробляють: видаляють пошкоджені луски і коріння, а самі цибулини вимочують в Карбофос, при цьому обов`язково змінюють місце посадки.

При дотриманні всіх цих умов лілії будуть радувати садівника рясним цвітінням і запашним ароматом.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!