Як вирощувати лілії?

Як вирощувати лілії?

Ми сьогодні, дорогий читачу, поговоримо про те, як вирощувати лілії. Йтиметься про садових представників цієї рослини.

Вирощуємо лілії

У загальному сенсі, лілії - це багаторічні трави. У них є цибулини, що складаються з низових листя.

Як вирощувати лілії: важливі моменти посадки

  • Посадка лілії здійснюється ранньою осінню.
  • Слід лілію на одному місці до декількох років, так як її часта пересадка сильно уповільнює розвиток рослини. У зв`язку з цим необхідно дуже добре обміркувати місце посадки квітки, щоб залишити його в спокої на 4-5 років.
  • Перед посадкою цибулин слід вирити в грунті невелику ямку, складову в обсязі приблизно 40 см в діаметрі і 20 см в глибину. На дно ями насипте 5 см родючого грунту. Після цього акуратно викладіть цибулини лілії і засипте їх тій же грунтом. Зверху насипте викопану землю і трохи утрамбуйте. Для зручності, краще за все відзначити приблизне розташування цибулин під землею. Це можна зробити, накресливши пальцем коло прямо на грунті. На це місце слід насипати трохи гранульованого добрива.


Догляд за цими рослинами повинен бути організований за такими правилами.

  • Лілії не вимагає рясного поливу. При сильну засуху і при повному виснаженні ґрунту складаються ті обов`язкові умови, коли лілію необхідно поливати.
  • Після того, як квітка нарешті розцвів, полив необхідно повністю припинити.
  • Якщо ви хочете зрізати пару трійку квіток для букета, не забудьте про те, що потрібно залишити максимально довгий стебло з листям. Ця умова обов`язково для правильного розвитку квітки.
  • Зріз квітів здійснюйте під гострим кутом. Такий спосіб допоможе зберегти стебло від попадання великих обсягів дощової води, яка часто виступає причиною гниття рослини. Залишки стебла необхідно залишити в грунті аж до середини жовтня. Ось, як вирощувати лілії.

Хвороби лілії можуть бути дуже різними.

  • Одне з найсерйозніших захворювань - це сіра гниль (ботритис). Причина її появи пов`язана з великою кількістю вологи. Якщо рослина отримує надлишок рідини і не встигає висохнути, чекайте погіршення його самопочуття. Для того щоб позбутися від цих неприємних симптомів слід захистити листя лілії від вологи. В даному випадку, навіси з поліетиленової плівки виступлять найправильнішим рішенням.
  • Ще одна "болячка" лілій - це бактеріальна гниль, причиною якої часто стає все той же перезволоження або занадто великий вміст в грунті азотистих добрив. Заражені цибулини необхідно відразу ж видаляти, так як захворювання носить інфекційний характер і може загрожувати всій розсаді лілії.
  • Говорячи про шкідників лілії, варто згадати найнебезпечнішого з них. Комаха, що належать до виду цибульний листоед, об`їдає листя рослини з країв або вигризає невеликі кружечки. Також, листоед відкладає яйця бурштинового кольору і овальної форми прямо в квітці. Ось, як можна боротися з цією напастю: знищення бур`янів захистить лілію від шкідників. Часто, краще самому виловлювати набридливих комах в період активного росту і харчування личинок можна обприскувати квітки лілеї розчином хлорофосу або настоями таких трав, як полин гіркий, живокіст висока. Ось, як вирощувати лілії.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!