Коли садити смородину?

Коли садити смородину?

Чорна і червона смородина - справжній природний лікар, який справляється з низки недуг, таких як запалення горла, вірусні захворювання, зниження імунітету і багато іншого. Коли ж посадити диво ягоду, щоб влітку отримати кошика свіжої смородини, а взимку насолоджуватися варенням з неї? Поговоримо докладніше про те, коли садити смородину.

Найкращий час для посадки порічкових кущів

Досвідчені садівники вважають, що садити цю ягоду прийнятно протягом всього посадкового сезону, тобто з кінця квітня до середини вересня. Як і будь-яка рослина, смородина краще приживається, коли настають теплі погодні умови. У деяких випадках допускається посадка в середині жовтня, проте мова йде про молодих кущах з грудками землі.

Для осінньої посадки необхідно підготувати черешки, обрізавши їх з декількох літніх гілочок. Кожну розрізають таким чином, щоб залишалося чотири нирки. Верхівка гілочки звичайно не потрібно, тому її викидають. Поставивши отримані живці в воду, необхідно дочекатися, поки вони дадуть коріння. Зазвичай цей процес займає 2-3 тижні. Як тільки молоді корінці з`являться, рослини можна садити в землю. Слід врахувати, що кущі розростуться, тому важливо дотримуватися між ними відстань - не менше двох метрів.

Такий же процес характерний і для висадки смородини в травні. Для цього беруться гілочки, які нарізаються в середині квітня, готуються вищезазначеним чином і висаджуються в землю.

Особливості висадки червоної смородини



Кращий час для висадки цієї ягоди - рання весна або початок вересня. Найчастіше червону смородину садять восени, оскільки це сприятливий період для того, щоб рослина пустило коріння і активно розвивалося. Дуже важливо, щоб червона смородина адаптувалася до суворої зими.

Як правило, висаджувати смородину найкраще в грунті з грунтовими водами. Відстань між кущами має становити не менше 1. 5 метра. Червона смородина не любить темні ділянки, тому потрібно подбати про те, щоб їй було достатньо світла.



Готувати грунт бажано за два місяці до передбачуваної висадки рослини, попередньо добре збагативши землю мінеральними добривами.

Коли садити чорну смородину?

Як показує практика, кущі чорної смородини краще висаджувати восени - з кінця вересня і до початку жовтня. До настання холодів рослина, посаджене в землю, зміцнить свою кореневу систему і перезимує без проблем. Багато садівники вважають, що чорну смородину можна садити і навесні, проте травнева посадка переноситься цією ягодою гірше. Якщо ви задумали висадити її саме навесні, рекомендується знайти ділянки землі, де снігу майже не накопичується. Вся справа в тому, що чорна смородина, як і більшість рослин, не любить холодів, тому підмерзання коренів може перешкодити її зміцненню в землі і плодоношення.

Для того, щоб кущі цієї чудової ягоди добре прижилися і нормально розвивалися, необхідно врахувати нюанси, пов`язані з посадочними місцями для смородини. Як правило, садять її в ями, глибина яких становить 30-40 см. Лунки для смородини повинні бути широкими, оскільки кущі мають властивість розростатися, і їм обов`язково потрібно вільне місце. У разі, якщо посадка планується восени, потрібно заправити ями поживною сумішшю за пару тижнів до передбачуваної висадки смородини. Зазвичай під такою «підгодівлею» мається на увазі суміш родючого шару з органічними добривами і мінеральними комплексами.

Як тільки заправка потрапляє в яму, її можна припорошити родючим грунтом. Прикрити добрива ґрунтом необхідно, тому що бувають випадки, коли коріння смородини отримують опік, викликаний складом суміші.

З огляду на той факт, що ця рослина не надто примхливо, при дотриманні нюансів посадки можна отримати відмінний урожай цієї корисної і смачної ягоди.

Про особливості догляду за смородиною читайте в нашій статті Як вирощувати смородину.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!