Як виростити моркву?

Як виростити моркву?

Морква має велику цінність, оскільки містить в своєму складі безліч вітамінів (групи В, С, Е), солі кальцію і заліза, пектинові речовини, жири і амінокислоти. Морква застосовується в медицині для боротьби з шкірними, шлунково-кишковими і очними захворюваннями, а також для профілактики роботи серцево-судинної системи і нирок. Кожна людина повинна з`їдати в рік не менше 11 кг свіжої моркви, так як її вживання безпосередньо пов`язано з травленням і загальним станом організму. Як виростити хорошу моркву, щоб забезпечити нею себе і свою сім`ю на рік вперед?

Підготовка моркви до посадки

Морква вважається невибагливим овочем, тому її можна висівати ранньою весною, коли грунт зверху вже досить висохла і прогрілася. Цей коренеплід вимагає багато вологи в період проростання насіння і початкового росту, тому її ніколи не садять в пересушену грунт.

Існує безліч сортів моркви, але якщо ви вирішуєте, як виростити моркву на дачі, то для посадки беріть такі сорти:

  • сорт «алтайська укорочена» (дозріває протягом 60-84 днів і дає ранній урожай)
  • сорт «вітамінна» (дозріває протягом 74-90 днів і дає урожай високих смакових якостей)
  • сорт «консервна» (дозріває протягом 64-94 днів і годиться для тривалого зберігання)
  • сорт «московська зимова» (дозріває протягом 89-114 днів і довше всіх зберігається взимку)


Підготовка до посадки моркви повинна здійснюватися ще восени з глибокої перекопування ділянки. Запам`ятайте: морква не любить рости весь час на одному і тому ж місці, а також грядки, на яких перед цим росли інші коренеплоди. Садіть морква на ті грядки, де росли цибуля, огірки, помідори, гарбуз або капуста. Навесні грядку потрібно обов`язково розпушити перед посівом, а також внести мінеральні добрива. Морква ніколи не садять на грядки зі свіжим висипати гноєм. Якщо ви думаєте, як виростити моркву, найкраще садіть її на нейтральні пісочний грунту з перегноєм (якщо вже ви висипали гній, то почекайте ще рік, щоб зменшилася кислотність грунту).



Насіння моркви, як правило, дуже дрібні, і виростають по-різному в залежності від погодних умов (від 15 до 30 днів). Дивно, але морква відрізняється від інших овочів тим, що її насіння можуть виростати навіть при температурі до -3С, хоча оптимальною, звичайно, буде температура в + 15-20С. Для досягнення більшої врожайності перед посівом можна вимочити насіння в гарячій воді або гасі близько 20 хвилин, потім охолодити в холодній воді і підсушити.

Садять насіння у вологий грунт на глибину до 2 см, а потім присипають зверху шаром перегною або торфу. Зараз дуже поширена продаж насіння моркви на стрічці, що допомагає не размерівать відстань між посадками. Багато садівники просівають між рядами салат або редис, щоб позначити посівні грядки моркви і раніше приступити до залицяння за цим коренеплодом.

Догляд за морквою

Якщо ви думаєте, як виростити велику моркву, обов`язково приділіть багато уваги догляду за нею. Як правило, протягом всього періоду проростання і дозрівання, необхідно виконувати наступні маніпуляції:

  • Проріджування. Своєчасне проріджування бадилля має велике значення для якості врожаю і являє собою два етапи. Перший раз листя проріджують тоді, коли сходи мають два листочка, а другий раз проріджування проводять через 15 днів. Зазвичай залишають найбільші і добре розвинені рослини на відстані 2-3 см (перший раз) і 4-6 см (вдруге).
  • Прополка. Будь-яка рослина, оточене бур`янами, не росте так, як могло б рости, маючи простір для харчування і зростання, тому потрібно обов`язково витягувати всі бур`яни. Проводити цю процедуру бажано 3-4 рази на місяць, особливо на ранніх етапах розвитку моркви, щоб бур`яни не подавили розвиток маленьких пагонів моркви.
  • Полив. Морква необхідно поливати в міру висушування грунту, яке буде цілком залежати від погодних умов. При цьому потрібно пам`ятати, що морква любить вечірній полив прогрітій на сонці водою. Після поливу (як штучного, так і природного) потрібно обов`язково рихлити землю, щоб не утворювалася кірка, яка не буде пропускати кисень.
  • Розпушення. Грунт навколо моркви рихлять акуратно, щоб не зачепити стебла, сапками або окучівателемі. Розпушення необхідно займатися протягом всього періоду зростання і розвитку коренеплоду.
  • Підживлення. Вирішуючи, як правильно вирощувати моркву, не потрібно забувати про постійній підгодівлі. Удобрювати моркву можна розчином пташиного посліду, перегноєм, сечовиною, суперфосфатом, аміачною селітрою і хлористим калієм. Потрібно пам`ятати, що перша підгодівля повинна складатися з азотних добрив, а наступні з фосфорних і калійних добрив.

Прибирання моркви повинна проходити до настання заморозків. Як правило, найвищий урожай моркви формується в другій половині вересня, тому збирання слід проводити в спеціально обраний сонячний вересневий день. Викопану моркву обрізають від бадилля і сортують в дві купи (здорові та пошкоджені). Здорову морква зазвичай зберігають в ящиках або полотняних мішках при температурі + 1-2С, а пошкоджену пускають на переробку або консервацію.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!