Як виростити капусту?

Як виростити капусту?

Російська кухня традиційно застосовує білокачанну капусту в якості інгредієнта для приготування страв. Не втрачає вона популярності і сьогодні. Однак при вирощуванні цього овоча потрібно звернути увагу на декілька важливих моментів, недотримання яких може позбавити вас можливості зібрати великий урожай.

Давайте розберемося, як виростити капусту. Нижче представлена докладна інформація про отримання розсади, поливі і інші особливості догляду за білокачанної капустою.

Як виростити розсаду

Перед посадкою розсади потрібно підготувати особливу грунт, в якій насіння особливо добре розвиваються. Для цього змішайте в пропорції 1: 1: 1 пісок, дернову землю і торф. Проста городня земля і перегній не рекомендуються, так як вони можуть бути заражені шкідниками, до яких сприйнятлива капуста.

Перед початком посадки підготовлений грунт полийте слабким розчином марганцівки. Зверніть увагу на температурний режим: в період появи проростків вона повинна бути близько 20-25 ° С. Потім її на тиждень знижують до 10 ° С. В інший час в денний час підтримуйте температуру в 17 ° С, а в нічний - 14 ° С.

У віці 2 тижнів капусту розсаджують на більш широку території харчування (пікірують). А за 10-12 днів до висадки у відкритий грунт потрібно провести загартовування, виносячи розсаду на вулицю спочатку в тінь, а потім і на сонці.

Висаджування розсади проводиться в середніх широтах в районі 10-15 травня. Якщо середньодобова температура тримається низькою, краще ще трохи почекати, інакше через 30 хвилин саджанці випустять стрілку з насінням.

Як правильно висаджувати насіння у відкритий грунт



Можна вирощувати капусту, минаючи фазу розсади, проте підходить такий спосіб більше для ранніх або пізніх сортів. У цьому випадку насіння потрібно підготувати. Сухі насіння потрібно занурити на 15 хвилин у воду (температурою 50 ° С), потім на 1 хвилину в холодну воду. Після цього на 12 годин помістити їх в розчин мікроелементів (калій, марганець, фосфор) і на 24 години в холодильник. Після такої підготовки насіння підсушують і висівають.

особливості грунту

Найкраще, якщо на ділянці, де ви плануєте вирощувати капусту, до цього росли картопля, морква, цибуля або огірки. Поганими попередниками можна вважати редис, редьку, помідори або ріпу. У такому місці вирощувати капусту (або повертати її) можна тільки через 4 роки.

З осені ділянку потрібно удобрювати вапняними добривами, а перед висаджуванням насіння внести органічні добрива. Крім того, в кожну лунку додайте такі елементи, як суперфосфат - 2 ложки, сечовина - 1 ложка і деревний попіл - 2 склянки. Кислотність грунту для отримання хороших результатів повинна становити 6,7-7,4 рН.

особливості поливу



Багато городників роблять велику помилку, рясно поливаючи капусту. На стадії розсади це може привести до зараження чорною ніжкою, а в більш пізній період це просто марно.

Розсаду поливайте раз в 3-4 дня, не допускаючи надмірного зволоження, обов`язково полийте паростки за 1 годину до пікіровки.

Відразу після висадки в грунт капусту поливають кожні 2 дні, а потім раз на тиждень, але трохи більш інтенсивно. Ранні сорти поливають частіше в червні, а пізні - в серпні. Пов`язано це з моментом закладання качанів. Після кожного поливу необхідно рихлити ґрунт на глибину 7-8 см.

важливі моменти

Відстань і глибина при посадці

Розсаду висівають в ряд на відстані 1 см між насінням і 3 см між рядами. Ранні сорти садять в грунт на відстані 45 см (від рослини до рослини) і 25 см - міжряддя.

Пізні рослини, навпаки, розсаджують на відстані 35 см один від одного, а між рядами залишають до 60 см.

Глибина загортання насіння - 1 см, розсади - до перших справжніх листків.

Час визрівання капусти

Ранні сорти дозрівають протягом 90-120 днів, середньостиглі - 130-150 днів, пізні - 160-180 днів.

Захист від шкідників

Оскільки капуста є ласощами для багатьох шкідників, важливо вчасно проводити обробку рослин. Однак все залежить від сорту капусти і комах, які з`явилися саме на вашій ділянці. Про способи боротьби з шкідниками читайте в розділі нашого сайту культурні рослини.

Таким чином, грамотний підхід до процесу вирощування забезпечить вас якісними і численними качанами капусти. Про те, як відбувається догляд за капустою - брокколі, читайте в нашій статті Як виростити брокколі | Як посадити капусту брокколі.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!