» » » Як виростити пекінську капусту?

Як виростити пекінську капусту?

Як виростити пекінську капусту?

Пекінська капуста або петсай - відмінне джерело поживних речовин і вітамінів. Мало який присадибна ділянка зараз обходиться без "пекінкі". Овоч цей для нас новий, тому не кожен городник знає, як виростити пекінську капусту, щоб отримати з неї хороший урожай.

посадка

рассадний метод

Його використовують для отримання раннього врожаю. Насіння висаджують в дуже пухкий грунт і обов`язково в горщики. Кращий період для висадки насіння розсадним методом - початок квітня. Для того, щоб у капусти сформувався качан, використовують розсаду вирощену протягом 30 днів. Кожна рослина до цього терміну має вміти не менше 4-5 листків. На початку травня розсада готова до висадки в грунт.

Лунки для пекінської капусти бажано завчасно удобрити використовуючи для кожної 1-2 чайної ложки добрива, півсклянки золи і стакан перегною. Все це потрібно перемішати з грунтом. Після висадки розсади грунт потрібно полити і ущільнити пальцями землю біля стебел.

При посадці насіння пекінської капусти потрібно закладати в зволожений грунт на глибину 1, - 2 сантиметрів. Рослини в ряду краще розташовувати на відстані 20-30 сантиметрів, а між рядами дотримуватися дистанції 30-35 сантиметрів. Якщо посадити пекінську капусту частіше, то її доведеться проріджувати коли рослина матиме по 9 - 10 листочків. Але нічого поганого в цьому немає так як зайві рослини можна вже використовувати в їжу.

Сіяти пекінську капусту можна і в червні місяці. При такому посіві рослина набирає більшу масу до моменту збору (вересень - жовтень).

Без рассадний метод

Відмінність цього методу в тому, що насіння пекінської капусти сіють безпосередньо в грунт. Робити це краще в кінці квітня. Рекомендується так само укрити грядки нетканій плівкою - сіткою.



Як бачите, посадка пекінської капусти не такий складний і трудомісткий процес як могло здатися спершу. Уже через місяць ви зможете побалувати себе і своїх близьких соковитим, а головне надзвичайно корисним салатом з пекінкі.

полив

Пекінська капуста вимагає ретельного регулярного поливу особливо з моменту зав`язування головки і до її повного формування. Для цього овоча відмінно підходить щоденне крапельне зрошення. Недостатня кількість вологи перешкоджає зав`язування головки і тягне за собою втрату врожаю.

Примітка: якщо ви бажаєте швидше отримати урожай, капусту краще накрити агроволокном яке дозволить забезпечить найкращий мікроклімат в зоні росту.

добриво



Ділянка для пекінської капусти варто готувати заздалегідь ще з осені, вносячи в землю вапна речовини. Навесні ж використовують виключно органічні добрива.

У період вегетації рекомендується регулярно прополювати бур`яни і розпушувати грунт проводячи 1-2 підгодівлі.

  • Перша робиться через 1,5 - 2 тижні після висадки розсади. Для неї використовують 1,5 літра коров`яку на 10 літрів води.
  • Друга підгодівля проводиться через пару днів після проріджування. На кожну рослину витрачається по літру розчину коров`яку з водою.

Підживлення варто повторити якщо в період зростання проходили затяжні дощі. Після кожної підгодівлі рослини підгортають, а грунт розпушують.

Збір врожаю

Перший урожай весняної капусти можна починати збирати вже на 25 день після висадки. У свіжому вигляді вона практично не зберігається, тому ранні врожаї стоїть практично відразу вживати в їжу.

Якщо ж овоч був висаджений на початку літа - збір врожаю потрібно буде проводити не раніше, ніж у вересні місяці, а то і в жовтні. Капуста посаджена влітку має велику масу і чітко сформований щільний качан.

Збирати врожай пекінської капусти найкраще в ранкові години відразу ж перемотуючи качани харчовою плівкою. Це запобіжить втрату вологи і захистить плоди.

Один з найбільш багатих на вітаміни і мікроелементи овочів - пекінська капуста. Вирощування її вимагає дотримання певних правил і принципів. Тільки в такому випадку ви отримаєте її багатий урожай.

Поради

  • Досвідченим городникам варто знати, що коли у пекінської капусти починається формування качанів, зовнішні листя потрібно зв`язати використавши для цього мочало або рафію. Так само в цей період варто особливу увагу приділяти поливу рослин.
  • Збираючи врожай пекінської капусти кожен овоч потрібно зрізати гострим ножем біля самої землі.
  • Зберігати пекінську капусту варто з корінням прікапивая її пізньої осені в підвалі.

Знаючи і враховуючи всі тонкощі того, як садити пекінську капусту, вас чекає неминучий успіх і довгоочікуваний урожай.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!