» » » Як вирощувати кукурудзу?

Як вирощувати кукурудзу?

Як вирощувати кукурудзу?
Як вирощувати кукурудзу?

Кукурудза є однорічна рослина, плоди якої схожі на молочні качани з маленькими зернятками всередині. Кукурудза надзвичайно корисна, тому що містить у своєму складі вітаміни (груп А, С, В), мінеральні солі, кальцій і залізо, а також незамінні для людини амінокислоти. Як вирощувати кукурудзу таким чином, щоб збирати великий урожай?

Підготовка насіння до посадки

Перш за все потрібно відзначити, що кукурудза вважається теплолюбних і світлолюбна рослина. Її насіння проростає протягом 15 днів тільки при температурі вище + 12С. Природно, чим вище температура, тим швидше проростуть насіння (оптимальною вважається температура в + 20-25С). Для кукурудзи дуже небезпечні заморозки під час росту сходів і цвітіння, тому її краще не садити в північних районах з мінливою погодою. Крім цього рослина дуже вимоглива до вологи в період формування зерен, але в той же час добре переносить посуху і не терпить перезволоження грунту.

Як виростити кукурудзу на дачі? Перш за все, необхідно визначитися з сортами насіння, серед яких виділяють наступні самі високоврожайні:

  • сорт «Ауріка» (дозріває протягом 80-95 днів і має високі смакові якості);
  • сорт «перли» (дозріває протягом 85-100 днів і має два качана на кожному стеблі);
  • сорт «золоте руно» (дозріває протягом 72-75 днів і призначений для споживання в свіжому вигляді);
  • сорт «фаворит» (дозріває протягом 75-79 днів і має видовжене зерно).


Для посадки кукурудзяного насіння необхідно ретельно обробити грунт, тому перекопування гряди йде в два етапи (восени і навесні) з додаванням добрив (гній, суперфосфат, азотні і калійні добавки). Пам`ятайте, що кукурудза любить рости в тих місцях, де до неї були картопля, капуста, боби і гарбуза. Вирощування солодкої кукурудзи можна виробляти двома способами:

  • Насіннєвий метод. Цей спосіб дозволяє вирощувати кукурудзу в середній смузі, коли на грядці роблять лунку глибиною 10 см і кладуть в неї 3-4 прощених кукурудзяних насіння. Кількість лунок буде варіюватися від загального числа насіння, але відстань між ними не повинно бути менше 30 см в ряду.
  • Рассадний метод. Вирощування кукурудзи на дачі складається саме в цьому способі, так як дозволяє заздалегідь виростити розсаду кукурудзи в кімнатних умовах. Робиться це просто: в піддон на певній відстані один від одного садять кукурудзяні насіння, а після того, як вони сходять, їх пересаджують в окремі коробочки з-під йогуртів чи кефіру.


Після посадки кукурудза буде рости дуже повільно, але поступово темпи зростання будуть набирати силу (до 10 см за добу), а коли рослина зацвіте, ріст стебла припиниться. Кукурудза - висока рослина, довжина якого може коливатися в межах від 110 до 300 см.

Догляд за кукурудзою

Технологія вирощування кукурудзи полягає в наступних маніпуляціях з рослиною протягом усього періоду росту і розвитку:

  • Розпушення. Грунт, на якій росте кукурудза, необхідно постійно рихлити, щоб не з`являлася кірка. Крім цього, коли рослина являє собою тільки 3-4 листочка, в кожній лунці потрібно зробити проріджування, залишивши тільки 1-2 міцних і сильних стебла.
  • Підгортання. Цю процедуру зазвичай проводять після дощу для того, щоб одночасно звільнити грунт від кірки і посилити кореневе живлення. Підгортання сприяє розвитку сильних коренів кукурудзи, а отже покращує темпи зростання і розвитку рослин.
  • Пасинкування. Це необхідно для того, щоб дозволити рослині не втрачати свої сили даремно, а направляти їх на формування качанів. Як правило, пасинки довжиною 15 см видаляють відразу, а на самій рослині залишають не більше 3 качанів.
  • Підживлення. Це одне з головних складових догляду за будь-якою рослиною, в тому числі і за таким, як кукурудза цукрова. Вирощування її безпосередньо пов`язане з 2-3 підгодовування протягом всього періоду дозрівання. Так, на початкових стадіях кукурудзу можна підгодувати пташиним послідом або гноєм з деревною золою, а згодом підійде суперфосфат, хлористий калій і аміачна селітра.
  • Запилення. Цю процедуру необхідно проводити для повного запліднення качанів шляхом потряхивания квіткових мітелок. Як правило, після 2-3 таких процедур кукурудзяний качан набуває повну озерненность. Особливо необхідно проводити таку маніпуляцію з рослиною тим, хто виробляє вирощування кукурудзи на зерно.

Збирання кукурудзи проходить тоді, коли качани перебувають в періоді молочної зрілості (приблизно на 25-30 день після цвітіння). Зібрані качани зберігаються порівняно недовго, тому їх відразу потрібно поміщати в холодильник або пускати в переробку.

Тепер Ви знаєте, як правильно вирощувати кукурудзу. Завжди дотримуйтеся правил, і отримаєте довгоочікуваний, багатий урожай.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!