» » » Як зберігати моркву?

Як зберігати моркву?

Як зберігати моркву?

Проблема зберігання овочів, після збору врожаю, виникає в кожній родині, яка має свій город. Деякі з овочів, такі, як картопля і капуста, не вимагають особливої уваги, і труднощів з їх збереженням, практично, не виникає. З морквою ж, навпаки, вас чекають численні ускладнення: гниття, пересихання, хвороби. Давайте розберемося, як правильно зберігати моркву, щоб зберегти урожай в цілості й схоронності.

Зберігання в погребі

Перед тим, як зберігати моркву в погребі, її необхідно ретельно підготувати. Не застосовуйте для очищення від залишків грунту плоди, щоб не пошкодити їх біологічний покрив. Відразу після викопування, морква коштує остудити пару днів на повітрі, під навісом, або в спеціальній охолоджуючої камері, з температурою близько 4 градусів. Таким чином, плоди будуть більш стійкі до захворювань і довше збережуться цілими і неушкодженими:

  • Розкладіть морква в поліетиленові пакети з отворами. Самі пакети не закривайте, а, засипте, до вмісту, піску.
  • Один з найбільш надійних способів зберігати моркву - в дерев`яних ящиках, під шаром піску. Можна, в якості альтернативи, використовувати тирсу. Викладаємо в ящик шар піску або тирси, на нього морква, і, далі, по черговості. Пісок добре пропускає кисень, тому, робити отвори немає ніякої необхідності. Щоб овочі не пересихали - періодично, обприскуйте ящики водою. В якості прошарку, можна ще, використовувати лушпиння цибулі.
  • Глиняна оболонка. Занурте кожну морквину на 3 хвилини в розведену водою, глину (довести до консистенції сметани). Після занурення, коренеплоди просушують і розкладаємо в ящики, корзини. Глиняна оболонка добре захищає вміст від хвороб і старіння. Такий спосіб дуже надійний, але підходить тільки, для невеликої кількості врожаю, так як на 10 кг моркви йде близько 3 кг глини.
  • Якщо дозволяє місце - просто розкладіть морква по полицях на деякій відстані один від одного. Спосіб досить ризикований - через нестачу вологи овочі можуть засохнути.

Зберігання моркви взимку

Для початку, варто уточнити, що для зберігання взимку, підходять, далеко, не всі сорти моркви. Найбільш стійки для тривалого зберігання вважаються "Вітамінна" (зберігає свої якості до січня) і "Шатане" (можливо зберігання до серпня).



Щоб збільшити збереження моркви, скористайтеся нашими порадами:

  1. морква, для зберігання, поливайте регулярно і потроху;
  2. припиніть полив за місяць до збору врожаю. Внаслідок, морква стане солодший на смак, а невелика кількість міститься в ній вологи, не зможе спровокувати процес гниття;
  3. морква, призначену для зберігання взимку, ніколи не садіть в жирну грунт, їй, також, не потрібні додаткові добрива і перегній;
  4. викопуйте урожай, безпосередньо, перед настанням заморозків;
  5. максимально коротко обрізайте бадилля, але намагайтеся не пошкодити шийки.


На вулиці стоїть мінусова температура, тому, овочі необхідно захистити від переохолодження і замерзання. Пакуємо морква в коробки, ящики або пакети і переносимо в льох, де температура не повинна опускатися нижче 0 градусів. Не забуваємо про прошарку між морквою, з піску, газет або тирси. Якщо ж ваш вибір припав на поліетиленові пакети - згадайте про дірках або розрізах, інакше, морква задихнеться і зіпсується.

Якщо ви живете в квартирі, то як зберігати моркву взимку? Все гранично просто. Складіть морква в холодильник, попередньо, обмотавши кожен овоч харчовою плівкою. Продукти збережуться довго, але в невеликій кількості, так як полки у холодильника "не гумові".

Про те, як зберігати моркву, можуть багато нового розповісти сучасні городники. Наприклад, щоб морква довго не псувалася, не гнила і зберегла соковитість - обріжте їй бадилля на 1,5 2 см нижче шийки. Буквально через пару годин, зріз підсохне, і на ньому утворюється корочка. Така морква відмінно збережеться до наступного врожаю, і, за жодних обставин, не проросте.

З нашої статті ви отримали рекомендації про те, як краще зберігати моркву. Вам залишилося лише вибрати один з відповідних способів, і, ні про що не переживати.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!