Як виростити часник?

Як виростити часник?

Всім нам добре знайомий часник - це вегетативно розмножується багаторічна цибулинна рослина, здавна культивується на Русі. Ще древні слов`яни і скіфи вживали його не тільки в харчових, але і в лікарських цілях і тому є документальне підтвердження - про це згадує в своїй «Історії» сам Геродот.

Кожен городник намагається обов`язково виділити на своїй ділянці місце для декількох грядок часнику, якому завжди знайдеться застосування в будинку. Все соління й маринади, котлети і ковбаси, домашні аджики, кетчупи та соуси просто неможливо приготувати без часнику - одним словом, в господарстві без нього ніяк не обійтися! Але, на жаль, не кожному початківцю дачникові доводиться одразу отримати хороший урожай часнику. Для того щоб всі старання не були марними, перш ніж приступати до посадки ознайомтеся з порадами досвідчених городників, які розповідають як виростити часник за всіма правилами агрономічної науки, і тоді результати вашої праці вас самих приємно здивують.

Типи і форми культурного часнику



Весь посівної часник буває двох видів - стрелкующийся і нестрелкующийся. Крім того, в агрономії прийнято поділяти його на озимий та ярий. Такий розподіл дуже умовно, оскільки одні й ті ж сорти можна успішно вирощувати і в ярий та в озимої культури, все залежить лише від часу посадки. Нестрелкующіхся форми часнику розмножуються зубками - дочірніми цибулинами, що мають одне денце і покритими загальної материнської лускою. Стрілки форми крім уже згаданих нами зубків можна також розмножувати повітряними бульбочками, які знаходяться на стрілці. Бульбочки висівають в грунт і в перший рік отримують урожай севка - невеликих однозубкових цибулинок, з яких на наступний рік можна буде виростити звичні нам багатозубкова цибулини часнику.

Як виростити хороший часник



Під часник виберіть ділянку з високородючих грунтом. Бажано, щоб до цього на ньому росли кабачки, огірки або капуста - вони є найкращими попередниками для посадок часнику. З осені внесіть на майбутні грядки мінеральні та органічні добрива з розрахунку: піввідра компосту і 30 грам суперфосфату на один квадратний метр. Ділянка ретельно глибоко перекопайте для того, щоб добрива розподілилися рівномірно. Перед тим, як садити часник навесні, вам буде досить лише розпушити підготовлену ділянку, розмітити грядки і зробити їх трохи вище.

Яровий часник менш урожайний, але краще зберігатися, смачніший і ароматний, ніж озимий. Висаджують його, як можна раніше, ледь зійде сніг і відтане грунт. Відстань між грядками повинно бути 20- 25 сантиметрів, відстань між окремими рослинами в рядку - близько 5 сантиметрів, глибина посадки - від 2 до 4 сантиметрів. Перед посадкою розділіть цибулини на зубки, відсортуйте дрібні і пошкоджені. Щоб прискорити їх проростання, корисно буде попередньо замочити зубки в воді або десяти процентному розчині гною на одну добу.

Озимий часник більш скоростиглий, його цибулини і зубки набагато більші, ніж у ярого. Садять його в кінці вересня або початку жовтня практично так само, як ярий, можна лише на один - два сантиметри збільшити відстань між рослинами і глибину посадки. Потім грядки мульчують перегноєм з розрахунку півтора - два відра на квадратний метр грунту.

Як виростити великий часник

  • Відгортання землі від підстави рослин у ярого часнику, проведене в кінці червня або початку липня, сприяє формуванню більш великих цибулин.
  • Підживлення розчином курячого посліду (одна його частина на десять частин води) вироблені в фазі проростання сходів і під час утворення цибулин також будуть корисні для формування більших головок часнику.
  • У озимого часнику необхідно регулярно, у міру їх утворення, видаляти квіткові стрілки, тоді часникові цибулини будуть рівними і великими.
  • Не варто запізнюватися зі збиранням і перетримувати часник на грядці. Як тільки нижнє листя рослин масово почнуть жовтіти, настає пора збирати врожай.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!