» » » Коли прибирати часник?

Коли прибирати часник?

Коли прибирати часник?

Немає іншого такого овочевого рослини, в якому було б стільки ж цілющих властивостей, як у часнику. В офіційній медицині ця рослина вважається прекрасним глистогінним, сечогінну і антипаразитарним засобом, що регулює діяльність шлунково-кишкового тракту і підвищує апетит. Наскільки корисний часник, настільки він і примхливий до процесів вирощування та збирання.

Ця рослина за способом вирощування умовно ділиться на 2 форми - яру і озиму. Озимий часник висаджують восени, а ярої - навесні.

Коли прибирати часник, висаджений під зиму

Збирання озимих сортів часнику проводять в 2-ій і 3-ій декаді липня, коли починає жовтіти верхівка рослини і висихати нижнє листя. Не варто тягнути з прибиранням, інакше цибулини починають розпадатися на зубчики і можуть втратити легкість. Не чекайте повного дозрівання, так як часник прекрасно дозріє і після висмикування.

Під час прибирання спочатку зрізаються стрілки, після цього рослина підкопується вилами або лопатою і висмикується за бадилля з подальшим обережним видаленням землі з коренів. Якщо погода суха, тоді часник краще залишити на тиждень, прямо на грядці для просушування. При вологій погоді рослини прибираються під дах, де підвішуються за бадилля. Коріння можна обстригти, але не чіпати їх підстави. Сушка проводиться до тих пір, поки стебла у часнику не стануть м`якими. Після цього заплітається коси, в кожній з яких має знаходитися від 10 до 15 рослин.

Коли прибирати ярої часник



Висаджують зубчики рослини ярової форми вирощування в квітні, Цей часник має ще другу назву - річний. Коли прибирати річний часник вам підкаже листя рослин. Верхні листки повинні жовтіти і вилягати в масовому порядку, а нижні всихати. Найчастіше таке явище у переважної більшості сортів відбувається з кінця серпня і до середини вересня. У північних регіонах у другій і третій декадах вересня.

Прибираємо часник з грядки

Коли прибирати часник з грядки обох видів (озимого та ярого) визначити дуже просто. Для цього витягніть на грядці 2-3 головки рослини і подивіться ступінь їх дозрівання. У стиглого часнику повинна лущитися шкірочка. Якщо при витягуванні цибулина розпадається на зубчики, то це погано. Потрібно негайно викопувати весь. Ще один спосіб визначення - по стрілках, пускаються часником. Якщо стрілки висихають, а насіння з них почали висипатися, тоді і в грунті цибулини часнику теж дозріли.

Стрелкующийся часник необхідно прибирати при пожелтении листя, а не стрелкующийся викопується на початку масового вилягання листя.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!