» » » Що таке декада?

Що таке декада?

Що таке декада?

Прослуховуючи прогноз погоди, нам часто доводиться стикатися, наприклад, з таким виразом: "Морози ослабнуть тільки до початку другої декади січня". Деякі люди, недостатньо добре розуміють значення запозичених іноземних слів, починають задавати собі і іншим питання: "Що таке декада?"

Декада: визначення

Декада - це проміжок часу, рівний десяти днях (іноді десяти років). Слово "декада" походить від грецького слова "декадос", що в перекладі на російську мову означає "десяток". Таким чином виходить, що кожен місяць складається з трьох декад. А слова диктора про те, що морози припиняться на початку другої декади січня, означають те, що потеплішає до 11 - 12 січня.

Коли стали використовувати термін "декада"

Вперше замість семиденного тижня стали використовувати декаду у Франції в період Великої Французької революції (з 1793 по 1806 рік). Від семиденного тижня відмовилися, тому що вона має релігійне християнське походження. Це в біблійній Книзі Буття, яка описує створення світу, є переказ, що бог створював світ шість днів, а на сьомий відпочивав.

Після того як революційні потрясіння потроху вляглися, люди повернулися до звичної тижня, якою користувалися століттями. Однак в деяких сферах життя термін "декада" закріпився і застосовується до цих пір.

Де використовується термін "декада"

Найчастіше цим терміном користуються при описі економічних процесів. Класичний приклад: "Середня ставка по рублевих депозитах в 3-ій декаді грудня виросла на 1,33%". Також цей термін часто застосовується при описі змін погоди (приклад наводився вище) або громадських подій, які тривають десять днів: "У багатьох школах пройшла декада російської мови і літератури, присвячена творчості поета А. С. Пушкіна".

Тлумачення багатьох інших незрозумілих вам слів ви знайдете в розділі визначення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!