» » » Чому тиждень називається тижнем?

Чому тиждень називається тижнем?

Чому тиждень називається тижнем?

Тиждень - період часу з семи діб - це, мабуть, знає кожен, однак далеко не всі обізнані про те, чому цей самий період вирішили назвати саме тижнем.

Ось, наприклад, в церковнослов`янській мові слово "тиждень" замінює слово "седмиця" - тут є явний "натяк" на сім днів, а тому походження цього слова не викликає питань, але от "тиждень" - зовсім інша справа. Давайте ж розберемося, чому тиждень називається тижнем.

Тиждень: походження слова

Давньоруська слово "нед ля" зустрічалося вже в найдавнішої російської рукописне книзі "Остромирове Євангеліє". Слово, ймовірно, утворилося від поєднання «не д латі", тобто "не робити", а тому з самого початку, як ви вже, напевно, здогадалися, слово "тиждень" використовувалося для позначення неробочого дня (коли нічого не робили), а саме - неділі.

Втім, таке значення має це слово і зараз у всіх слов`янських мовах, однак в російській сенс слова згодом спотворився - їм стали називати не тільки неділю, але всю сукупність днів.



Важливо сказати і те, що тиждень не завжди дорівнювала 7 днях, історія знала 3-денні, 5-денні, 8-денні і навіть 10-денні тижні. У стародавні часу 7-денний тиждень була встановлена в Стародавньому Вавилоні, і пов`язували таку тривалість тижня вавилоняни з місячним циклом - кожні сім днів Місяць збільшувалася на чверть, поступово доходячи до повного місяця.

Іудеї і християни вважали, що тиждень повинна тривати 7 днів, тому що так встановлено Богом - світ був створений за сім днів: на перший день з`явилося світло, на другий - вода і твердь, на третій - рослина і суша, на четвертий - небесні світила , на п`ятий з`явилися птахи і риби, на шостий - тварини і людина, ну а сьомий день був присвячений відпочинку.

Читайте також статтю Чому дні тижня так називаються.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!