» » » Чому очі різного кольору?

Чому очі різного кольору?

Чому очі різного кольору?

Сьогодні ми поговоримо про один досить рідкісному, але вкрай цікавий феномен - гетерохромії. Гетерохромії називають явище, коли у людини або тварини очі різного кольору. Якщо говорити в загальному, то така особливість виникає через брак колірного пігменту - меланіну. Але давайте грунтовно розберемося з тим, чому очі різного кольору у одних, а у інших однакового.

Гетерохромія - спадкова мутація

Взагалі, будь-які відхилення від норми в зовнішньому вигляді, утворюються внаслідок травм в утробі матері або мутацій на генному рівні. Гетерохромія відноситься до другого виду. Вона виникає трохи пізніше запліднення клітини. Вважається, що гетерохромія передаватися не може. До речі кажучи, не тільки мутація може викликати цей феномен. Такі захворювання як хвороба Гіршпрунга, Синдром Ваарденбурга також здатні спровокувати це унікальне явище. Крім того, дослідження показали, що гетерохромія зустрічається частіше у жінок, ніж у чоловіків.

Трохи історії

На різних етапах історії по-різному ставилися до людей з гетерохромії. З давніх-давен вважалося, що люди з різним кольором очей були пов`язані з чаклунством і нечистою силою. Їх називали дітьми диявола, відьмами тощо Всі ці випади припинилися лише після середньовіччя. А зараз люди з гетерохромії абсолютно не викликають страху, адже наука довела, чому очі різного кольору у них бувають.

Варто сказати, що не тільки у людини, але і у тварин зустрічаються очі різного кольору. Наприклад, у собак породи хаскі досить часто можна зустріти гетерохромія. Також зустрічаються і кішки з різним кольором очей. Особливо часто цей феномен спостерігається у кішок з білим кольором вовни, і у ангорських кішок.



гетерохромія сьогодні

Цікаво, що завдяки великій популярності кольорових лінз, люди досить часто експериментують зі своїм кольором очей. Тому, якщо ви зустрінете людину, у якого очі різного кольору, не обов`язково, що у нього є гетерохромія. А ось люди з вродженою чи набутою гетерохромії не завжди раді свою особливість. Але кольорові лінзи здатні вирівняти колір райдужки. Взагалі, гетерохромія явище досить рідкісне. Вона зустрічається лише у 4 людина з мільйона.

Серед відомих особистостей, також зустрічаються люди з гетерохромії. Наприклад, Міла Куніс, Девід Боуї, Тім Макилрот мають гетерохромії. До речі, якщо ви хочете прямо зараз побачити очі різного кольору, фото людей з гетерохромії легко знайти в мережі інтернет. Однак, не варто довіряти всім фотографіям, які ви там знайдете, адже очі можуть бути змінені за допомогою лінз або Фотошопа. Отже, сподіваюся, тепер ви знаєте, як називається різний колір очей, через що це з`являється і у кого його можна зустріти.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!