» » » Чому очі блакитні?

Чому очі блакитні?

Чому очі блакитні?

Блакитні очі неймовірно привабливі, вони здатні зачарувати з першого погляду і чоловіків, і жінок. Але, що криється в цьому небесному відтінку, і як взагалі з`явився блакитний колір очей? Чому очі блакитні? Відповіді на ці питання шукають досі, хоча деякі припущення з цього приводу все ж є.

Що впливає на колір очей

У всіх очі різні: у кого-то - небесно-блакитні, у кого-то - смарагдово-зелені, а у кого-то - чорні, як ніч. Але, чому колірна палітра очей настільки різноманітна? Вся справа в меланине - природному пігменті, який є в волоссі, шкірі, тканинах, сітківці очей, вовни. Від меланіну залежить колір нашої шкіри, волосся і очей. А від характеру розподілу меланіну в сітківці ока залежить і колір очей, який може варіюватися від чорного до світло-сірого. Меланін, що визначає колір очей, знаходиться в передньому шарі райдужної оболонки в хроматофорах. Задній шар райдужної оболонки ока незалежно від кольору очей завжди темний (виняток - альбіноси).

Як з`явилися блакитні очі

Меланін - це темний пігмент, що вже давно доведено вченими. Але тоді цілком закономірно виникає питання: чому очі блакитні? Як з`ясувалося, сталася мутація гена (спостерігається у 99,5% всіх блакитнооких людей), в результаті якої і з`явився блакитний колір очей. Спочатку у людей були темні карі очі. Але, на думку деяких вчених, мутації, пов`язані з кольором очей, що відбулися близько 6-10 тис. Років тому в неолітичний період, дали поштовх до появи незвичайного блакитного кольору. Припускають, що мутація, що відбулася в гені ОСА2 (він відповідає за колір очей), сталася в північно-західній частині Чорноморського регіону.



Питанням про мутації кольору очей найбільш ретельно займався професор Ейберг, і він вважає, що у всіх блакитнооких людей є один загальний предок. Він провів спеціальне дослідження, для якого вибрав 800 блакитнооких людей різних національностей, і з`ясував, що майже у всіх випробовуваних спостерігалося одне і те ж зміна в одному і тому ж ділянці ДНК, що відповідає за колір очей. У людей з карими очима, навпаки, в ділянках ДНК, що відповідають за колір очей, відзначається велика різноманітність в цих генах. Саме завдяки цій інформації Ейберг і зробив висновок про те, що всі блакитноокі - нащадки одного загального предка.

характер блакитнооких

Чому очі блакитні, ми вже з`ясували. Тепер трохи про те, які риси характеру властиві блакитнооким. Вважається, що власникам темно-блакитних очей властиві сентиментальність і наполегливість. Такі люди примхливі і непередбачувані.

Блакитноокі люди прощають, але образи запам`ятовують надовго. Частенько люди з блакитними очима можуть і обманювати інших. Такі люди цілеспрямовані і тверді, це лідери, які звикли добиватися свого. Буває, що вони відчувають сильну депресію або гнів, але це зустрічається рідше. Набагато частіше блакитнооким властивий спокійний рівний характер. Люди з блакитними очима - натури творчі, люблять втілювати свої ідеї в реальність. В емоційному плані блакитноокі довіряють своїй інтуїції, вони імпульсивні, але шлюб свій будують, спираючись не тільки на почуття, але також і на логіку і здоровий глузд.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!