» » » » За що відповідає головний мозок?

За що відповідає головний мозок?

За що відповідає головний мозок?

Головний мозок - це головний регулятор всіх функцій організму. Він відноситься до одного з елементів центральної нервової системи. Його будова і функції - головний предмет вивчення медиків протягом тривалого часу. Завдяки їхнім дослідженням стало відомо, за що відповідає головний мозок і з яких відділів він складається. Зупинимося на цьому докладніше.

Будова головного мозку

Перед тим як дізнатися, що робить головний мозок, слід ознайомитися з його будовою. Він складається з мозочка, стовбура і кори, останню утворюють ліве і праве півкуля. Вони, в свою чергу, поділяються на такі частки: потиличну, скроневу, лобову і тім`яну.

Функції головного мозку

Тепер зупинимося на функціях головного мозку. Кожен з його відділів відповідає за ті чи інші дії і реакції організму.

тім`яна частка

Тім`яна частка дозволяє людині визначати своє просторове положення. Головним її завданням є обробка сенсорних відчуттів. Саме тім`яна частка допомагає людині зрозуміти, до якої частини його тіла доторкнулися, де він зараз перебуває, що він відчуває по відношенню до простору і так далі. Крім цього, тім`яна частка має наступні функції:

  • відповідає за здатність до письма, читання і т.п .;
  • управляє рухами людини;
  • відповідає за сприйняття болю, тепла і холоду.

лобова частка

Лобова частка головного мозку володіє різними функціями. Вона відповідає за:

  • абстрактне мислення;
  • увага;
  • здатність до самостійного вирішення проблем;
  • прагнення до ініціативи;
  • критичну самооцінку;
  • самоконтроль.

У лобової частки також знаходиться центр мови. Крім цього, вона здійснює контроль за сечовипусканням і формуванням організму. Лобова частка відповідає за перетворення спогадів для введення їх в довгострокову пам`ять людини. При цьому її ефективність знижується, якщо увага концентрується одночасно на декількох об`єктах.



Вгорі лобової частки знаходиться область Брока. Вона допомагає людині знаходити потрібні слова під час розмов. Тому у тих людей, які отримали травму області Брока, нерідко спостерігаються проблеми з вираженням своїх думок, але вони чітко розуміють, що їм говорять оточуючі.

Лобова частка бере безпосередню участь в обмірковуванні спогадів, допомагає людині їх осмислювати і робити висновки.

скронева частка

Головна функція скроневої частки - обробка слухових відчуттів. Саме вона відповідає за перетворення звуків в слова, зрозумілих для людини. На скроневій частці знаходиться ділянка під назвою Гиппокамп. Він відповідає за довготривалу пам`ять і бере участь в розвитку ряду видів епілептичних нападів. Тому якщо людині поставили скроневу епілепсію, то значить, гіпокамп вражена.

потилична частка



У потиличній частці знаходиться кілька нейронних ядер, тому вона відповідає за:

  • зір. За сприйнятливість і переробку зорової інформації відповідальна саме ця частка. Також вона контролює роботу очних яблук. Тому пошкодження потиличної частки викликає часткову або повну втрату зору.
  • зорову пам`ять. Завдяки потиличної долі людина може без праці оцінити форму предметів і відстань до них. При її ушкодженні порушуються функції бінокулярного зору, в результаті втрачається здатність орієнтуватися в незнайомій обстановці.

Стовбур головного мозку

Слід відразу сказати, що стовбур головного мозку сформований з довгастого і середнього мозку, а також моста. Всього в ньому присутній 12 пар черепно-мозкових нервів. Вони відповідають за:

  • ковтання;
  • рух очей;
  • здатність до сприйняття смаків;
  • слух;
  • зір;
  • нюх.

Ще одна важлива функція стовбура головного мозку - регулювання дихання. Також він відповідає за серцебиття людини.

мозочок

Тепер зупинимося на тому, яка функція належить мозочка. В першу чергу він відповідає за рівновагу і координацію руху людини. Також він сигналізує центральній нервовій системі про те, яке має положення голова і тіло в просторі. При його ураженні у людини порушується плавність в русі кінцівок, спостерігається сповільненість дій і погана мова.

Крім цього, мозочок відповідає за регулювання вегетативних функцій організму людини. Адже в ньому знаходиться значна кількість синоптичних контактів. За м`язову пам`ять теж відповідає цей відділ мозку. Тому так важливо, щоб в його роботі не було порушень.

Кора головного мозку

Кора головного мозку поділяється на кілька типів: нова, стара і стародавня, останні два об`єднуються і складають лімбічну систему. Іноді ще виділяють проміжну кору, що складається з проміжної давньої і проміжної старої кори. Нова кора представлена звивинами, нервовими клітинами і відростками. Також в ній присутні нейрони декількох видів.

Кора головного мозку має наступні функції:

  • забезпечує зв`язок між нижче-і встановленими вище клітинами головного мозку;
  • коригує порушення функцій систем, які взаємодіють з нею;
  • контролює свідомість і властивості особистості.

Безумовно, головний мозок володіє численними важливими функціями. Тому слід стежити за його здоров`ям і проходити щорічне обстеження. Адже багато захворювань людини пов`язані безпосередньо з патологіями, що виникають у відділах головного мозку.

Про роботу і призначення мозку читайте в статтях: Як працює мозок і Для чого потрібен мозок. Також, якщо вам цікава анатомія, ознайомтеся зі змістом статті Як розташовані органи.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!