» » » Як ми чуємо?

Як ми чуємо?

Як ми чуємо?

Багатьох з нас іноді цікавить простий фізіологічний питання, що стосується того, як ми чуємо. Давайте розглянемо, з чого ж складається наш орган слуху і як відбувається його робота.

Перш за все, відзначимо, що слуховий аналізатор має чотири частини:

  1. Зовнішнє вухо. До нього відносять слуховий привід, вушну раковину, а також барабанну перетинку. Остання служить для ізоляції внутрішнього кінця слухового дроти від навколишнього середовища. Що стосується слухового проходу, то він має абсолютно вигнуту форму довжиною близько 2,5 сантиметрів. На поверхні слухового проходу є залози, а також вона покрита волосками. Саме ці залози і виділяють вушну сірку, яку ми вичищаємо вранці. Також слуховий прохід необхідний для підтримки необхідної вологості і температури всередині вуха.
  2. Середнє вухо. Та складова слухового аналізатора, яка знаходиться за барабанною перетинкою і заповнена повітрям, називається середнім вухом. Воно з`єднується за допомогою євстахієвої труби з носоглоткою. Євстахієву труба являє собою досить вузький хрящової канал, який в звичайному стані закритий. Коли ми робимо ковтальні руху, він відкривається і через нього в порожнину надходить повітря. Всередині середнього вуха розташовані три маленькі слухові кісточки: ковадло, молоточок і стремено. Молоточок за допомогою одного кінця з`єднується зі стременем, а воно вже з Літки у внутрішньому вусі. Під дією звуків барабанна перетинка знаходиться в постійному русі, а слухові кісточки вже далі передають її коливання всередину. Вона є одним з найважливіших елементів, яке необхідно вивчити при розгляді того, яке будова вуха людини
  3. Внутрішнє вухо. У цій частині слухового ансамблю є відразу кілька структур, однак слух контролює тільки одна з них - равлик. Таку назву вона отримала через свою спіральної форми. Вона має три канали, які заповнені лімфатичними рідинами. В середньому каналі рідина значно відрізняється за складом від інших. Той орган, який відповідає за слух, називається Кортієв орган і розташований в середньому каналі. Він складається з кілька тисяч волосків, що уловлюють коливання, які створює рідина, що рухається по каналу. Тут же генеруються електричні імпульси, що передаються потім в кору головного мозку. Певна волосковая клітина реагує на особливий вид звуку. Якщо ж відбувається так, що волосковая клітина гине, то людина перестає сприймати той чи інший звук. Також для того, щоб зрозуміти, як людина чує, слід розглянути ще і слухові провідні шляхи.

слухові шляху



Ними є сукупність волокон, які проводять нервові імпульси від самої равлики і до слухових центрів вашої голови. Саме завдяки шляхах наш мозок сприймає той чи інший звук. Перебувають слухові центри в скроневих частках мозку. Звук, який проходить через зовнішнє вухо до головного мозку триває близько десяти мілісекунд.

Як ми сприймаємо звук



Людське вухо переробляє одержувані з навколишнього середовища звуки в спеціальні механічні коливання, які потім перетворюють руху рідини в равлику в електричні імпульси. Вони по шляхах центральної слуховий системи переходять в скроневі частини мозку, щоб потім бути розпізнаними і обробленими. Тепер уже проміжні вузли і сам головний мозок отримує якусь інформацію щодо гучності і висоти звучання, а також одного характеристики, такі як час уловлювання звуку, напрямок звуку і інші. Таким чином, мозок може сприймати отриману інформацію від кожного вуха по черзі або разом, отримуючи єдине відчуття.

Відомо, що всередині нашого вуха зберігаються якісь «шаблони» вже вивчених звуків, які наш мозок розпізнав. Саме вони допомагають мозку правильно сортувати та визначати першоджерело інформації. Якщо звук знижується, то мозок відповідно починає отримувати неправильну інформацію, що може привести до неправильного тлумачення звуків. Але не тільки звуки можуть спотворюватися, згодом головний мозок теж піддається неправильному трактуванні тих чи інших звуків. Результатом може виявитися неправильна реакція людини або невірне трактування інформації. Щоб правильно чути і достовірно трактувати почуте, нам знадобиться синхронна робота, як мозку, так і слухового аналізатора. Саме тому можна відзначити, що людина чує не тільки вухами, а й головним мозком.

Таким чином, будова вуха людини досить складне. Тільки злагоджена робота всіх частин органу слуху і головного мозку дозволить нам правильно розуміти і трактувати почуте.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!