Що таке гіпоталамус?

Що таке гіпоталамус?

Відділ проміжного мозку, який містить 30 з невеликим ядер, що регулюють гомеостаз організму і нейроендокринну роботу мозку, називають гіпоталамусом. Слово походить з грецької мови і дослівно перекладається як "під кімнатою / відсіком". У даній статті ми розповімо, що таке гіпоталамус.

Основне визначення і функції

Гіпоталамус являє собою підкорковий центр вегетативної нервової системи, який протягом довгих років виступає серйозним об`єктом різноманітних досліджень в науці. За допомогою нервових шляхів він зв`язується майже з кожним відділом ЦНС.

Гіпофіз і гіпоталамус утворюють так звану гіпоталамо-гіпофізарну систему. У ній гіпоталамус бере на себе функцію управління виділенням гормонів. Він також виступає основною ланкою, яка зв`язує нервову та ендокринну системи.

Крім того, гіпоталамус має здатність виділяти нейропептиди. Даний відділ проміжного мозку здійснює також регулювання певних функцій в організмі людини. Так, він нормалізує наступні функції:

  • почуття голоду;
  • відчуття спраги;
  • статеву поведінку;
  • сон / пильнування;
  • терморегуляцію організму.

До того ж різні дослідження останнього часу свідчать про те, що гіпоталамус має велике значення в процесі врегулювання і вищих функцій. Серед них слід відзначити емоційний стан людини і пам`ять. Таким чином, виходить, що гіпоталамус бере участь також у формуванні різноманітних аспектів нашої поведінки.

Відповіді на питання по аналогічним темам ви знайдете в нашому розділі здоров`я.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!