» » » Що таке об'єкт дослідження?

Що таке об'єкт дослідження?

Що таке об`єкт дослідження?

Будь-яка наука вивчає деякі сутності або явища, існуючі в природі і в світі в цілому. Вчені докладають свої зусилля, щоб з`ясувати склад і структуру цих сутностей, зв`язку між ними і причини виникнення тих чи інших явищ. Сукупність цих сутностей і явищ становить об`єкт дослідження в науці. Що таке об`єкт дослідження? Визначення також можна знайти такі:

  1. Певна реальність і її різні грані, на які спрямоване дослідження;
  2. Будь-яке непізнане явище або його частина, які вивчає наука;
  3. Предмет або явище, на яке спрямована будь-яка діяльність;
  4. Предмет або явище, яке прагне пізнати людина і на яке спрямована його діяльність.

приклад об`єкта

Про те, що таке об`єкт дослідження, найкраще зрозуміти на прикладах. Об`єктом дослідження фізики є весь матеріальний світ. Різні відгалуження цієї науки мають більш конкретизовані об`єкти дослідження. Так, об`єктом дослідження фізичної оптики є процес поширення світла в різному середовищі. Об`єкт дослідження ядерної фізики - сукупність процесів і взаємодій, що існують усередині ядер атомів і обумовлюють їх структуру і поведінку.

В ході наукових експериментів досліджувані зразки завжди піддаються деяким випробуванням і їх властивості змінюються. Проте, оскільки об`єктом дослідження виступають не експериментальні зразки, а закони, що визначають властивості і поведінку досліджуваних зразків, підтверджується думка про те, що суб`єкт дослідження не може змінювати об`єкт.

Об`єкт і предмет дослідження



Без розуміння того, що є об`єктом дослідження, не може існувати жодна наука. Нові напрямки вивчення або розділи наук з`являються разом з тим, як вчені дізнаються про існування непізнаних явищ, про які раніше не було відомо. Крім того, крім суб`єкта й об`єкта, будь-яке конкретне дослідження має ще й предмет. Ці два поняття (об`єкт і предмет дослідження) не потрібно плутати. У науковій термінології для визначення предмета дослідження використовується філософська категорія. У філософії предметом називається конкретне властивість об`єкта дослідження, яке спостерігається суб`єктом (в науці - дослідником або групою дослідників).

Наприклад, об`єктом дослідження в медицині виступає організм людини (в даному випадку ми не зачіпаємо ветеринарію). Відповідно, в широкому розумінні об`єктом сукупності всіх медичних досліджень є людина. Окремі дослідження конкретизують свій об`єкт: серцево-судинна система, печінка, тканини сухожилля і т. Д. Предметом дослідження може бути, наприклад, вплив алкоголю на роботу мозку, сприйняття кольорів у дальтоніків, вплив мобільного телефону на стан організму і т. Д.

Таким чином, об`єкт - поле діяльності для вивчення вченими, предмет - досліджуване властивість об`єкта, ось в чому полягає їх основна відмінність.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!