» » » Що таке популяція?

Що таке популяція?

Що таке популяція?

Слово "популяція" прийшло в нашу мову з латинського і дослівно перекладається як "населення". У найзагальнішому сенсі популяція - це група істот (організмів), що належать до одного виду, які тривалий час живуть на одній території. Термін "популяція" використовується в самих різних областях науки: в біології, медицині, псіхометріке, екології, географії та демографії.

Щоб краще зрозуміти, що таке популяція, наведемо кілька прикладів використання цього слова в різних науках.

  • В екології і біології під популяцією увазі особин одного виду, які мають стійку здатність до самопроізводству і контактують переважно в межах своєї групи.
  • На думку генетики, популяція визначається ступенем схрещування всередині виду. Популяціями зазвичай є групи всередині виду чи підвиду живих організмів.
  • Популяцію вважають основною одиницею виміру будь-якого еволюційного процесу. Саме екологія як наука вважає своїм завданням вивчення освіти, розвитку, динаміки популяцій.
  • У медицині під популяцією розуміють сукупність людей, з числа яких вибирають окремих людей для проведення досліджень. На цю сукупність згодом будуть поширюватися результати медичного дослідження. Група людей для дослідження визначається за будь-яким загальним критерієм, наприклад, за наявності захворювання.

Також вам може бути цікава стаття Що вивчає екологія.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!