» » » Що таке фенотип?

Що таке фенотип?

Що таке фенотип?

Ви коли-небудь замислювалися, чому все люди такі різні? Різні кольори шкіри, волосся, форми носа. У деяких людей є спільні риси зовнішності, але навіть незважаючи на це, різниця істотна. Вчені для пояснення цього явища ввели спеціальний термін - "фенотип". Давайте розбиратися, що таке фенотип.

Фенотип з грецької мови перекладається як «являю, виявляю». Фенотипом в біології називають сукупність зовнішніх і внутрішніх ознак організму, які він придбав у процесі онтогенезу. Іншими словами, це те, як організм виглядає і якими зовнішніми характеристиками володіє.

Що таке фенотип, вперше описав датський вчений В. Йогансен, який пов`язав зовнішні риси організму з ідеєю про передачу генів від батьківських особин.

Деякі характеристики фенотипу безпосередньо залежать від генів, наприклад, колір шкіри, колір очей. Деякі визначаються середовищем, в якому людина живе. Наприклад, близнята, які живуть в різних умовах, будуть відрізнятися за вагою, зростання, фізичними параметрами.

Навіть у одного виду фенотип може бути різним. Так, ведмідь, що живе в лісі, має характерний бурий колір, а ведмідь, що живе на снігових просторах, володіє білим хутром.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!