» » » Що таке геном?

Що таке геном?

Що таке геном?

Всього лише сотню років тому ніхто не знав, що таке геном. Поки один німецький біолог Ганс Вінклер не використав цей термін у своїй роботі, присвяченій міжвидові амфідіплоідним рослинним гібридам. Але що саме він мав на увазі під цим словом, і як розуміється цей термін тепер? Відповіді ви дізнаєтеся в нашій статті.

Поняття «геном»

Ганс Вінклер вперше використав термін «геном» в 1920 році. Під цим словом він мав на увазі опис сукупності генів, укладених в гаплоїдному наборі хромосом організмів одного біологічного виду. Згідно з однією з теорій, слово «геном» було утворено Винклером при злитті двох інших термінів: «ген» і «хромосома».

Сучасна наука має на увазі під словом «геном» деяку сукупність спадкового матеріалу, який укладено в клітині організму. Тобто геном включає в себе біологічну інформацію. Вона необхідна як для побудови, так і для підтримки організму.

Геном більшості клітинних організмів, в тому числі, людини, будуються з ДНК. Але існує ряд вірусів, чий геном складається з РНК. ДНК - це дезоксирибонуклеїнова кислота, яка зберігає і передає генетичну інформацію. А РНК - це рибонуклеїнова кислота, яка також містить генетичний матеріал.

Багато інших цікавих визначення, в тому числі, пов`язані з генетикою, ви зможете знайти в спеціальному розділі нашого сайту - визначення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!