» » » Що таке емансипація?

Що таке емансипація?

Що таке емансипація?

Слово "емансипація" в нашій повсякденній мові звучить все частіше. Що мається на увазі під цим непростим словом? З одного боку його можна віднести до музики, а з іншого - до соціології.

Давайте ж розберемося і розглянемо, що таке емансипація.

поняття емансипації

Емансипація в загальному сенсі - зрівняння в правах, позбавлення від залежності.

У соціології під емансипацією розуміється звільнення від гноблення, обмеження і залежності. Найяскравішим прикладом емансипації є звільнення від апартеїду. Мається на увазі час, коли люди з темним кольором шкіри піддавалися дискримінації.

  • Емансипація жінок має на увазі надання рівноправності в політичній, трудової та сімейного життя, а також у громадській діяльності. Вперше про емансипацію жінок заговорили ще в Середньовіччі, проте борців за права жіночої статі було небагато. І лише в 20 столітті жінки стали отримувати рівні права з чоловіками.
  • Емансипація неповнолітніх - визнання людини, яка не досягла повноліття, повністю дієздатним. Це необхідно для працевлаштування чи організації підприємницької діяльності.
  • Єврейської емансипацією називають звільнення в правах представників іудейської віри, а також всього єврейського етносу.

Також термін "емансипація" застосовується в музиці. В даному випадку мається на увазі звільнення дисонансу від обов`язкового дозволу в консонанс.

Якщо ви хочете дізнатися більше значень різних слів, то ми рекомендуємо відвідати спеціальний розділ на нашому сайті визначення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!