» » » Що таке промінь?

Що таке промінь?

Що таке промінь?

Слово промінь має кілька значень. Одне з найпоширеніших - світлова смужка, яка виходить від джерела світла. Його так і називають - промінь світла, промінь сонця, промінь прожектора.

Але є і дещо інші значення цього слова.

напрямок енергії

У більш загальному сенсі під променем на увазі напрямок руху не тільки світловий, а й інших видів електромагнітної енергії, що поширюються як у вигляді хвиль, так і у вигляді потоку частинок. Так, інфрачервоне, ультрафіолетове, рентгенівське або гамма-випромінювання називають, відповідно, інфрачервоними, ультрафіолетовими, рентгенівськими або гамма-променями.

Часом йдуть ще далі і променем називають напрям поширення будь-яких хвиль і потоків частинок. Зокрема, є поняття звукового або сейсмічного променів. А, наприклад, в кінескопа телевізора катод випромінює пучок електронів, який часто називають катодним променем.

У променях слави

Часто слово промінь використовують в переносному сенсі, коли під джерелом світла мається на увазі інше поняття, зазвичай позитивне. Наприклад, говорять: промінь надії, промені слави.

геометричний промінь

Нарешті, в геометрії променем називають частину прямої, яка складається з точки початку променя і всіх інших точок, що лежать по одну сторону від неї. Луч з початком в точці А, який містить точку В, позначають [АВ). А, наприклад, якщо початок променя позначити як нуль, а точки через рівні відрізки - натуральними числами, то таку фігуру можна назвати числовим променем.

Значення і приклади використання інших слів і понять можна дізнатися в розділі визначення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!